Afbeelding

De bijzondere historie van Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - In deel 2 van onze serie 'De bijzondere historie van Rijssen' blijkt dat de stad Rijssen omstreeks het jaar 1500 maar liefst de beschikking had over zes burgemeesters.

Deze zes burgemeesters waren tegelijkertijd schepenen en raad. De schepenen vormden voor vier maanden van het jaar een vast koppel. Als deze periode verstreken was, kwam het volgende koppel aan de beurt. Het taakbeleid van de schepenen in Rijssen was veelzijdig. Ze hielden zich ook bezig met de oneigenlijke rechtspraak. Dat hield in het opmaken en registreren van akten. Bijzonder is dat de schepenen van Rijssen zich gedroegen als markerichters en gewaarden. Ondanks dat Rijssen een stad was, was er ook naast de stad, sprake van de marke Rijssen. Deze marke was dat deel dat buiten het stadswigbold (stadsgrens) lag.

Kwartieren
De stad Rijssen was later na de achttiende eeuw onderverdeeld in zes kwartieren van samen twaalf rotten. De rotten (wijken) in Rijssen bestonden grotendeels uit de oudste straten. Daarvoor was ze alleen onderverdeeld in rotten. De nu nog bekende rotten zijn: Het Schild, Haarstraat, Elsenerstraat, Bouwstraat, Walstraat, Rozengaarde, Grotestraat , Boomkamp, Huttenwal. Het gebied rondom Rijssen werd markegrond genoemd. Langzaam werden de markegronden door de stad opgeslokt en ging tot het buitenrot behoren. In de achttiende eeuw bestond Rijssen uit twaalf rotten en een buitenrot. Het buitenrot telde voor de verkiezing niet mee. Dit had te maken met het gegeven dat het markegronden waren en buiten de stadswigbold (stadsgrens) vielen. In elk kwartier mocht de bevolking twee lensden kiezen voor de keur. In totaal waren er derhalve twaalf mensen van wie er uiteindelijk zes overbleven die de Rijssense regering vormden.

Dick Tukkers

René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 1 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 3 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 5 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 5 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 5 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 6 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 9 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 10 uur geleden