Afbeelding

Zorg samen voor een veilige jaarwisseling

Algemeen

HELLENDOORN - December is de tijd van gezelligheid. We gaan op pad naar familie, we organiseren fijne etentjes en: we steken rond de jaarwisseling ook weer vuurwerk af. In de gemeente Hellendoorn zijn we daarnaast ook fanatiek met het carbid-schieten. Allemaal mooie tradities, maar wél zaken waar je je gezond verstand bij moet gebruiken. Samen dragen we zorg voor een veilige en leuke jaarwisseling.

De regels voor vuurwerk zijn in principe heel simpel. Dit mag u alleen afsteken op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur en dan tot uiterlijk 1 januari, 02.00 uur. Het advies is wel om goed na te denken over de veiligheid. Gebruik bijvoorbeeld een aansteeklont om risico's te beperken.

Aanvegen
De gemeente hoopt uiteraard ook dat mensen op 1 januari hun afgestoken vuurwerk weer netjes opruimen met het 'nieuwjaarsvegen'. Naast dat dit een nettere aanblik geeft, voorkomt u hiermee ook opstoppingen in het riool en andere risico's. Zo komen kinderen nog wel eens in de verleiding om vuurwerk opnieuw aan te steken, met alle gevolgen van dien.

Carbid
Het carbidschieten is een mooie traditie in veel agrarische gemeenten, zo ook in ons buitengebied. Men moet zich hierbij wel aan enkele regels houden. De meeste daarvan zijn puur bestemd om de veiligheid van bezoekers en omwonenden te garanderen, maar ook om de overlast wat te beperken. Het is toegestaan om alleen op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur 's nachts carbid te schieten. Voor het carbidschieten mag men alleen melkbussen of dergelijke voorwerpen met een maximale inhoud van 50 liter gebruiken. Binnen een straal van 100 meter mogen dan niet meer dan 10 bussen gebruikt worden. Voor het carbidschieten mag u alleen gebruik maken van acetyleengas, afkomstig van een reactie tussen caliumcarbid en water, of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen.

Het veld
Carbidschieten mag alleen buiten de bebouwde kom. Dit moet dan op minimaal 75 meter afstand van woonbebouwing. Ook moet u minimaal 300 meter afstand houden tot inrichtingen voor gezondheidszorg zoals verpleegtehuizen. En: 300 meter afstand tot een voorziening voor het houden van dieren zoals een boerderij. Belangrijk is ook om minimaal 500 meter afstand te houden van een vogelrichtlijngebied. Bijvoorbeeld de zuidelijke rand van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Veilig gedrag
Het afsteken van carbid mag alleen door personen die 16 jaar of ouder zijn. Ook mogen zij niet onder invloed zijn van alcohol of drugs; voor uw en ieders veiligheid. Er moet ook tenminste één persoon aanwezig zijn die 18 jaar of ouder is.

René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 4 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 5 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 7 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 7 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 8 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 8 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 11 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 13 uur geleden