Afbeelding

Gemeente Hellendoorn investeert in nog betere ondersteuning van lokale jeugd

Algemeen

HELLENDOORN - De gemeenteraad van Hellendoorn ging dinsdagavond 4 februari akkoord met het voorstel van het college van B&W om structureel te investeren in Praktijkondersteuners Jeugd. Zij werken vanuit een huisartsenpraktijk aan de psychische weerbaarheid van jeugdigen en voorkomen door vroegtijdig ingrijpen veel instroom in gespecialiseerde en vaak dure GGZ-trajecten.

Dit besluit is gebaseerd op de positieve resultaten van een pilot die in 2019 is gehouden. In samenwerking met huisartsencoöperatie Hellendoorn/Nijverdal is ervaring opgedaan met Praktijkondersteuners Jeugd die in de vertrouwde omgeving van de huisartsenpraktijk laagdrempelige gesprekken voeren met jeugdigen. Door die gesprekken te voeren is het vaak mogelijk gebleken om jongeren om te leren gaan met bijvoorbeeld angsten, depressies en gedragsproblemen. De samenwerking tussen huisartsen, jeugdconsulenten van de gemeente, welzijnsorganisaties en scholen is bij deze aanpak cruciaal. Met elkaar kunnen deze partijen jeugdigen in een vroeg stadium in hun eigen omgeving verder helpen en voorkomen dat problemen de overhand gaan krijgen. Huisarts Willemien de Bree van Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Kruidenwijk vertelt: "Door de goede samenwerking met de gemeente hebben we bereikt dat zorg laagdrempelig en dichtbij huis is. De vroege inzet van de Praktijkondersteuner Jeugd bij gedrags- of aanpassingsproblemen voorkomt ontsporingen waar dure GGZ-hulp voor nodig is. De Praktijkondersteuners Jeugd kunnen als geen ander zorgen dat kinderen op heel korte termijn worden geholpen, waardoor ze met hun ouders weer zelfstandig verder kunnen. Zo kunnen problemen eerder dan nu vaak het geval is worden gesignaleerd en kan vroegtijdig de juiste hulp worden ingeschakeld."

Kostenbesparingen
In de eerste 4,5 maand van de pilot, is voor 37 kinderen een GGZ-traject afgewend. Dat leverde behalve winst op het gebied van gezondheid en welzijn en een verhoogde psychische weerbaarheid van de kinderen ook een forse besparing op. De kosten van een GGZ-traject kunnen zomaar oplopen naar tienduizenden euro's of meer. Wethouder Anja van den Dolder is blij: "De insteek van de pilot was om ontsporingen te voorkomen en kinderen een gezonde basis te bieden voor de toekomst. Dat doel is ruimschoots gehaald en we hebben ook zicht op forse besparingen op de jeugdhulpverlening. Alle reden dus om deze aanpak structureel te maken."

Brede samenwerking
Inmiddels is ook de huisartsenpraktijk in Haarle aangehaakt. Op dit moment zijn alle huisartsenpraktijken in de gemeente Hellendoorn aangesloten op deze werkwijze.

Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 57 minuten geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 2 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 2 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 2 uur geleden
Afbeelding
BoekStart Voorleesuurtje vol leuke verhaaltjes 5 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 17 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 18 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 19 uur geleden