Afbeelding

Terug in de tijd

Algemeen

NIJVERDAL - Jongerenwerk van Stichting de Welle reist op vrijdag 1 mei met een bus vol jongeren 75 jaar terug in de tijd naar voormalig concentratiekamp Westerbork. "We gaan er op dit moment vanuit dat dit door kan gaan," vertelt Marijke Gruttink, jongerenwerker.

"Aangezien de jongeren die mee willen zich kunnen opgeven tot 3 april willen we het toch nu onder de aandacht brengen. Voor ons is het van belang te weten of er voldoende animo voor is. Het is echt een prachtige, indrukwekkende excursie."

Het idee voor deze excursie ontstond vanuit alle ideeën voor activiteiten rondom 75 jaar vrijheid. "We waren op zoek naar een activiteit die jongeren aanspreekt, om ze te laten zien dat wij niet altijd zo in vrijheid hebben kunnen leven, zoals we nu doen. Dat wij, nog niet eens zo heel lang geleden, niet zomaar de deur uit konden lopen en doen wat we graag wilden." Ze lacht wat geforceerd. "Een beetje zoals zij het nu ervaren, met de beperkingen en het niet naar school kunnen," zegt ze, doelend op de maatregelen rondom het corona-virus.
Marijke is erg enthousiast over de excursie. "Ik ben echt blij, ja. Zelf vind ik het erg interessant, maar ik merk dat de Tweede Wereldoorlog bij de jeugd ook erg leeft. Als er een nieuwe film over uitkomt op Netflix, hebben zij 'm allemaal in de eerste week al gezien. Het spreekt blijkbaar wel tot de verbeelding. Maar tegelijkertijd kunnen zij zich er maar slecht een voorstelling van maken wat vluchtelingen allemaal meegemaakt hebben, voor zij hier zijn. Ze gaan daarover wel in gesprek en zo komt er een zeker inzicht. Daarom nemen we de jongeren mee terug in de tijd, naar Westerbork, zodat zij het zelf 'kunnen voelen'. Want hoewel er daar nu natuurlijk geen gevangenen meer zijn en we al die jaren al in vrijheid leven, hangt er toch nog steeds die beklemmende sfeer. Het is echt heel indrukwekkend."
Bij Westerbork kijken de jongeren een korte educatieve film waarna ze een rondleiding over het terrein krijgen. Ze sluiten de dag 'luchtig' af met een gezamenlijke maaltijd. "Zo kunnen we er nog even over praten, emoties delen, als daar behoefte aan is." Deelname kost 7,50 euro per persoon. Opgeven kan bij Marijke Grutterink via M.grutterink@stichtingdewelle.nl of 06-46540113.

Senioren dames en jeugd heren
veel medailles voor springers G.V. Fysion 19 minuten geleden
Decorandi 2024
Lintjesregen gemeente Hellendoorn 2024 2 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 3 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 4 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 5 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 5 uur geleden
Afbeelding
BoekStart Voorleesuurtje vol leuke verhaaltjes 7 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 19 uur geleden