<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Iedereen een plekje

NIJVERDAL - In bijna elk gesprek over activiteiten rondom '75 jaar vrijheid' valt de naam Janneke Meijer. Iedereen kent haar en ziet haar als de spin in het web. "Dat is toch wel wat overdreven," vindt ze zelf. "Ik ben secretaris van het kernteam en daardoor van veel dingen op de hoogte."

We spreken elkaar vóór alle maatregelen rondom corona van kracht worden, waardoor dit artikel een beetje surrealistisch lijkt. Allerlei activiteiten worden afgelast of uitgesteld en ik kan alleen maar denken 'wat jammer van het werk dat al die mensen erin hebben gestoken'. Een gedachte die ik veel zie terugkomen in reacties op sociale media.

Janneke vertelt dat het kernteam al zo'n twee jaar bezig is met de voorbereidingen. Ideeën verzamelen, werkgroepen opzetten, alle activiteiten coördineren. "Dat is nog een hele kluif," zegt ze. "Iedereen is heel enthousiast en vanuit de hele gemeente komen ideeën voor activiteiten. De meeste specifiek gericht op die bepaalde kern. In elke kern is wel iets gebeurd, dat de bewoners nú willen herdenken. En daar proberen wij vanuit het kernteam evenveel aandacht voor te genereren. Het moet echt een feest worden voor iedereen, door iedereen."
"Wat ik heel mooi vind, is dat het mensen zo verbindt. Buurtbewoners die normaal gesproken niet zoveel contact met elkaar hebben, besluiten deel te nemen aan het straatontbijt en gaan de straat versieren. Mensen beseffen ineens weer wat vrijheid eigenlijk betekent, dat het niet zo vanzelfsprekend is. De generatie die de oorlog echt heeft meegemaakt, leeft nu nog net en verdient dat wij er met zijn allen bij stil staan wat zij hebben doorgemaakt."

Ze kijkt even nadenkend voor zich uit. "Ik hoop ook dat wij hierdoor meer tolerantie krijgen voor de vluchtelingen die nu ons land binnenkomen. Want wat wij in de Tweede Wereldoorlog meemaakten, maken zij nu mee. Het is eigenlijk nog steeds niet vanzelfsprekend om vrij te zijn. We moeten het er over blijven hebben, want dat is de basis voor onze vrijheid. Als je kiest voor vrijheid, druk je kwaadheid de kop in. En daarom vind ik het zo geweldig dat er zo ontzettend veel mensen meedoen! Of ze nou meedoen als figurant, deelnemen aan een lezing of de straat versieren, het is allemaal goed. Iedereen is met hetzelfde thema bezig en dat verbindt."
De officiële bevrijdingsdata van de diverse kernen in de gemeente Hellendoorn liggen rondom 9 april en daarom heeft de gemeente er voor gekozen deze week uit te roepen tot 'Week van de Vrijheid', met diverse activiteiten. Wat daarvan doorgaat is nog even afwachten.
"Wat ik ook heel mooi vind," gaat Janneke enthousiast verder, "is dat er nu eindelijk een herdenkingssteen geplaatst kan worden op het graf van een van de burgerslachtoffers van het bombardement op 22 maart. Basisschool de Meander is bezig voor alle omgekomen mensen een vlinder te maken. En alle scholen doen mee aan het 'vrije vogel'-project. Leerlingen maken naar eigen inzicht een 'vrije vogel' die later allemaal in een expositie komen. En er komt een lied op 'Imagine' dat gezongen zal worden door een koor van kinderen van alle scholen."
Kijk voor alle informatie en het laatste nieuws op www.75jaarvrijheidhellendoorn.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195474&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195492&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195475&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvannijverdal.com&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=744" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>