Spin-polyp en suikerspin: weer kermis in Nijverdal

NIJVERDAL - ‘Turbo op de turbo’, ‘Alweer een winnaar’ en andere kermisgeluiden zijn binnenkort weer te horen in Nijverdal. Van 23 tot 27 september staan de attracties op het evenemententerrein aan de Koersendijk. Dit jaar komt de kermis wel in een ‘coronaproof’ jasje.

Organisator Lokie Sterrenberg draaide eind augustus nog een kermis in Ede. “Deze is probleemloos verlopen. Er zijn een aantal preventieve maatregelen getroffen. We moesten soms wel opletten dat we niet over het maximum aantal personen gingen, maar de in- en uitstroom op het terrein ging eigenlijk mooi gelijk op”, aldus de organisator. 

Ook in Nijverdal zullen er enkele maatregelen komen. Publiek wordt bij de ingang geregistreerd met naam en telefoonnummer en op de kermis zal eenrichtingsverkeer zijn. Volwassenen krijgen daarnaast een polsbandje, mensen onder de 18 jaar niet. “Zo is het voor ons duidelijk dat mensen met een polsbandje anderhalf meter uit elkaar moeten blijven op het terrein”, legt Sterrenberg uit. 

Het evenemententerrein zal gevuld worden met attracties als een Spin-Polyp en Break Dance. Er zijn keuzes gemaakt over welke attracties er moesten komen, maar dat heeft niks te maken met coronamaatregelen. Niet elk kermisterrein is hetzelfde, dus wordt er gekeken naar wat het beste past. Dit heeft niks met de huidige situatie te maken volgens Sterrenberg. “De Efteling haalt ook geen achtbanen weg vanwege corona”, lacht hij. 

“De verschillende veiligheidsregio’s maken voor ons het werk wel lastiger”, merkt de marktmeester op. “Elke regio hanteert andere richtlijnen.” Hierdoor is het volgens hem soms aftasten wat er precies geregeld moet worden per regio. “Een supermarkt heeft bijvoorbeeld te maken met één soort regioregels, maar wij zijn een reizende branche.” 

Net als veel andere branches, hebben ook de kermisexploitanten het lastig gehad. “Rutte heeft 1 juli groen licht gegeven, maar voordat keuringen en vergunningen geregeld zijn, ben je al zes weken verder”, zegt de organisator. Om exploitanten van de diverse attracties tegemoet te komen, hanteert Sterrenberg een lager tarief dan normaal. “Voor mij is het al een verloren seizoen, ik ben tevreden als het voor mij kostendekkend is.”

Als vierde generatie kermisexploitant belooft Sterrenberg één ding: “Het wordt een mooie kermis.”

Tekst: Eg-Wél

Meer berichten
 
Auto zoeker