Zullen we een spelletje spelen?

Zullen we een spelletje spelen?

Het blijft ongekend populair: het spelen van een gezelschapsspel. Helemaal sinds corona zijn intrede deed. Er worden nog meer spellen verkocht en gespeeld. Met de feestdagen in december ook altijd een leuk cadeau om te krijgen. Ook zin om een nieuw spel uit te proberen?

Hoe kies je een nieuw spel uit? De ene doos ziet er nog mooier uit dan de andere. Engelsen zeggen: ‘Don’t judge a book by its cover’ en dat geldt ook zeker voor spellen. De doos is een uitnodiging om het spel te kopen, maar je doet er verstandig aan om eens op internet te zoeken naar speluitleg. Zo kun je op de website www.nox-spellenzolder.nl van veel spellen een beter beeld krijgen. Ook fabrikanten van spelletjes plaatsen op hun website regelmatig filmpjes over hoe een spel gespeeld wordt. Of doe navraag bij Top 1 Toys, dé speelgoedwinkel van Nijverdal. Zij zijn spellenspecialist van de retailers 999 games, Asmodee Nederland en White Goblin.

Geen uitleg nodig
De spellen Yahtzee, Monopoly, Mens erger je niet, Rummikub, Risk, Ganzenbord en Stratego kennen een lange geschiedenis, zijn nog steeds populair en behoeven geen nadere uitleg. Er worden echter steeds nieuwe spellen ontwikkeld en uitgebracht. Wat dacht je van Qwixx, een dobbelspel uit dat in 2012 voor het eerst gespeeld kon worden en waarvan inmiddels meerdere varianten zijn uitgebracht? Of Ticket to Ride uit 2004? Ook vaak te vinden in de top 10 van populairste spellen is het spel Azul. Knappe prestatie als je bedenkt dat het spel pas drie jaar oud is.

Qwixx
Het dobbelspel Qwixx is een kort spel waarbij elke speler bij elke worp mee mag doen. Dus niet ellenlang wachten totdat iedereen zijn beurt heeft gehad en je eindelijk zelf weer mag gooien. Het spel wordt gespeeld met een rode, blauwe, groene, gele en twee witte dobbelstenen. Iedereen mag de waarde van de witte dobbelstenen invullen in één van de gekleurde regels op zijn scoreblad. De speler die gooide mag daarnaast nog een witte dobbelsteen combineren met een gekleurde en de waarde daarvan invullen in dezelfde kleur regel. Invullen gaat altijd van links naar rechts. Score wordt per regel bepaald en opgeteld. Degene met de hoogste score wint! Een spelletje Qwixx duurt ongeveer 15 minuten. Met Qwixx Mixx of Qwixx Bonus als aanvulling is er nog meer variatie mogelijk. Ook redelijk betaalbaar; prijs van het spel is 11,99 euro bij Top 1 Toys.

Ticket to ride Europe
Niet een spel om eventjes snel tussendoor te doen: Ticket to ride Europe. Het spel duurt ongeveer 30 tot 60 minuten en het doel is om steden middels een spoorlijn met elkaar te verbinden. Als je aan de beurt bent, mag je of treinkaarten pakken, treinkaarten die je in handen hebt gebruiken om twee steden met elkaar te verbinden of een nieuwe opdrachtkaart (in het spel bestemmingskaart genoemd) trekken. Welke steden je met elkaar moet verbinden, is afhankelijk van de bestemmingskaarten die je in handen krijgt. Elke verbinding tussen twee steden levert je punten op en ook de bestemmingskaarten die volbracht zijn leveren punten op. Een spel waarbij je het elkaar behoorlijk lastig kunt maken, omdat meerdere spelers dezelfde route willen bewandelen. Beetje strategie, tactiek en geluk heb je wel nodig om het spel te winnen. Naast Ticket to ride Europe zijn ook Japan, Polen, United Kingdom, France, Amerika en Rails en sails als varianten op de markt gebracht. Reken op een bedrag van 39,99 euro als je dit spel wilt kopen.

Azul
Het spel is vrij eenvoudig: er moet een muur betegeld worden. Er zijn vijf verschillende soorten tegels en deze liggen in het midden van de tafel in groepjes. Om de beurt moet elke speler van één groepje één soort tegels kiezen. Met de gekozen tegels moeten een rij van 1, 2, 3, 4 of 5 gemaakt worden. Als alle tegels die in het midden van de tafel lagen verdeeld zijn, dan mag van elke rij die vol is een steen op de muur gelegd worden. Elke neergelegde steen op de muur levert punten op en des te meer tegels eraan grenzen, des te meer punten het oplevert. Het spel stopt zodra één speler een horizontale regel van de muur heeft betegeld. De adviesprijs van het spel ligt rond de 40 euro.

Actie
Top 1 Toys Nijverdal heeft nu een leuke actie op Facebook. Er wordt een spellenpakket ter waarde van maar liefst 50,- euro verloot. Het enige dat je hiervoor moet doen, is jouw favoriete spel voor de feestdagen als reactie plaatsen!

Top 1 Toys Nijverdal vind je aan de Grotestraat 176 in Nijverdal. Kijk ook eens op www.top1toys.nl of www.facebook.com/Speelgoedwinkel.Nijverdal.

Meer berichten
 
Auto zoeker