Fysiotherapeut als meerwaarde voor patiënten met kanker

NIJVERDAL - “Als oncologisch fysiotherapeut kun je echt iets betekenen voor iemand met kanker. Ik vind het mooi en dankbaar dat je een tijdje met iemand mee mag lopen in zo’n heftige periode in iemands leven. Het geeft veel voldoening als je iemand na een zware periode weer op ziet krabbelen.”

Een oncologisch fysiotherapeut geeft de juiste begeleiding op gebied van bewegen en kan daarmee mensen echt helpen voor, tijdens en na de behandelingen. De patiënt komt in betere conditie en hersteld sneller van de behandelingen (kortere ligduur in het ziekenhuis en minder complicaties) en de kans op genezing stijgt. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Het is echt van belang een goede balans te vinden tussen voldoende intensief bewegen en rust omdat de kanker, de chemo en inactiviteit spieren afbreekt. “Hoe meer spiervezels je hebt hoe beter je de behandeling kunt doorstaan en hoe sneller het herstel tussen de chemo’s plaatsvindt. Trainen tijdens chemotherapie heeft dus grote gezondheidsvoordelen, dat tonen recente onderzoeken aan.”

Korte lijnen
Op dit moment werken de oncologisch fysiotherapeuten van FysioSterk, Brigit Greutink en Laura Bokdam, intensief samen met de diëtist, maatschappelijk werkster en ergotherapeut. “Door intensieve samenwerking ontstaan korte lijntjes en kan er snel gehandeld worden als we zien dat een patiënt moeite heeft met de juiste voeding of handelingen in het dagelijks leven door bijvoorbeeld vermoeidheid, iets wat nogal eens voorkomt bij kankerpatiënten. Niet iedereen heeft deze hulpverleners allemaal nodig, maar het is voor een patiënt wel fijn als ze dichtbij en snel inzetbaar zijn. We horen van patiënten ook terug dat ze al genoeg aan hun hoofd hebben en het fijn is dat de noodzakelijke zorg dicht bij huis georganiseerd kan worden. Vaak ontbreekt de energie om in actie te komen en soms is onduidelijk waar de hulpverlener te vinden is. Het is dan prettig terug te kunnen vallen op een netwerk van deskundigen.

Vermoeidheid
De meest gehoorde klacht na de behandeling van kanker is vermoeidheid. Dit komt vaak vanuit het niets en belemmerd in sociale contacten, hervatten van werk en het dagelijks leven. De oncologie fysiotherapeut helpt bij het verminderen van deze vermoeidheid.

Contact
Ga voor meer informatie over oncologiefysiotherapie van FysioSterk naar www.fysiosterk.nl. De hoofdlocatie van FysioSterk bevindt zich aan Kuperserf 4-12 in Nijverdal en is bereikbaar via telefoonnummer 0548-616687. Voor contact met de locatie Grotestraat 42 in Nijverdal belt u met 0548-612459 en de locatie Molenstraat 46A in Den Ham is te bereiken via telefoonnummer 0548-616687.

Meer berichten
 
Auto zoeker