Kijkje in kerk en oude ambachten

Algemeen

HELLENDOORN - De Hellendoornse kerk ‘n Oalen Griezen is op zaterdag 8 september geopend voor bezichtiging, tijdens de Open Monumentendag. Bij Erve Hofmans zijn oude ambachten te zien.

Dit jaar is ‘Europa’ het thema van de Open Monumentendag en de monumentale kerk is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De officiële opening, door onze wethouder Anja van den Dolder, vindt dit jaar van 10.00-10.30 uur in deze kerk plaats. De Hellendoornse Harmonie zorgt voor passende muzikale omlijsting en gaat voorop in de tocht die plaatsvindt na het openingsprogramma naar het baarhuisje op de oude begraafplaats aan de Koestraat 18. Dit baarhuisje, dat sinds enkele jaren een gemeentelijk monument is, wordt deze dag officieel in gebruik gesteld. Er zal ook doorlopend een powerpoint presentatie over de geschiedenis van de kerk worden getoond.

Oude ambachten
Museum Erve Hofman is die dag gratis toegankelijk, met de hele dag demonstraties van oude ambachten zoals stoelen matten, weven, spinnen, kantklossen, zandstrooien en houtdraaien. Bovendien is er ‘s middags een workshop knieperties bakken in ‘t Schoapenschot.

Andere monumenten
Op het voormalige Sanatorium terrein van Krönnenzommer, met een tiental monumenten, is deze dag van alles te beleven. Zo wordt er op 8 september het digitaal archief in gebruik gesteld. Voor de chocolade liefhebbers is een bezoekje aan het terras van Twente Decadente zeker de moeite waard. Er zijn schilderijen van de monumenten van de gemeente Hellendoorn te bezichtigen.

Historisch Marle organiseert een inloopdag bij Boerderij de Brummel aan de Zuidelijke Kanaaldijk 1 in Marle. Deze dag begint om 10.30 en duurt tot 16.30 uur. Er staat een vers kopje koffie of thee voor iedereen klaar met wat lekkers erbij. Er is een expositie van oude gebruiksvoorwerpen van boerderij, winkel en kapper door Jan Breukelaar met daaraan verbonden een “ Oald gerei Kwis”, er is filmmateriaal van Oud Marle, diapresentatie van huizen door de jaren heen en er zijn foto’s van bruidsparen door de jaren heen en van de monumenten in Marle. Albert Samson geeft uitleg over het ontstaan van het zondagsschooltje en geeft een presentatie over het Kanaal en de Regge. Jet’s Kaas&zo en Rokerij Marle zijn aanwezig  om de inwendige mens te verzorgen.

Films, lezingen en muziek in de Smidse
Dagelijks worden er amateurfilms gedraaid die bijvoorbeeld gemaakt zijn tijdens het 100-jarig bestaan van de KSW en op andere momenten. Elke zaterdag en zondag draait er om 13.00 uur één van de films ‘Nijverdal zoals het was’ in een roulerend schema. Elke zondag  is er om 14.30 uur een lezing, met op 9 september Wilma Paalman (Partnergemeenten van Hellendoorn), op 16 september Willem te Wechel (Geschiedenis van de Tienlandenrit), op 23 september Frits Ligtenberg (Ontwikkeling van de Oale Bleek, de NSB) en 30 september Joan ten Hove (Het Nijverdal van mijn jeugd). Elke zaterdag is er livemuziek van de Pop Rock Factory. 
 

Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 40 minuten geleden
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 2 uur geleden
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 6 uur geleden
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 8 uur geleden
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 10 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 12 uur geleden
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter gisteren
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 2 mei, 18:08