Het diorama dat op mij de meeste indruk maakte. Niet eens de barak uit een concentratiekamp op zich (hoewel je de wanhoop bijna voelt), maar het beeld als je door het (authentieke) raam naar buiten kijkt...
Het diorama dat op mij de meeste indruk maakte. Niet eens de barak uit een concentratiekamp op zich (hoewel je de wanhoop bijna voelt), maar het beeld als je door het (authentieke) raam naar buiten kijkt... Foto: Memory Museum

‘We zijn nu bezig met een nieuw educatieprogramma

Algemeen

Het Memory Museum begon in 2010 als oorlogs- en vredesmuseum. In een nogal onopvallend gebouw werd het verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld en uitgebeeld. Eind 2018 sloot het museum haar deuren voor een grondige verbouwing, kreeg een nieuwe uitstraling en opende in oktober als Memory Vrijheidsmuseum.

door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - “Een belangrijke wijziging,” zegt Kees van der Windt, communicatievrijwilliger van het museum, terwijl hij mij rondleidt. “De diorama’s in het museum beelden diverse gebeurtenissen uit de oorlog uit en we willen mensen er bewust van maken dat we zonder de inzet van alle mensen toen, nu niet deze vrijheid zouden kennen.”

Actieve vrijwilligers

“Net zoals we zonder al onze vrijwilligers dit museum niet zouden hebben,” vervolgt hij. En dat is precies een van de redenen waarom ik er ben. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig zeer enthousiaste reacties gehoord van bezoekers en enkele zeer gepassioneerde vrijwilligers gesproken. Zulke verschillende mensen, jongeren en ouderen, mannen en vrouwen, al of niet geïnteresseerd in geschiedenis en/of oorlog, ze waren allemaal eensgezind in hun oordeel over het museum. En toch zijn er het afgelopen jaar wel wat negatieve uitingen voorbij gekomen, over de verbouwing en al het geld dat daarmee gepaard ging. “Mensen dachten dat wij een grote zak geld van de gemeente hadden gekregen, maar dat was helemaal niet zo. Voor de verbouwing hebben we voor de eerste keer sinds ons bestaan subsidie gekregen, van de gemeente Hellendoorn, maar ook van de provincie Overijssel, het V-fonds en LEADER. Daarnaast hebben diverse bedrijven en organisaties ons gesponsord. Met dat geld konden we de werkzaamheden inkopen die we niet zelf uit konden voeren, maar het overgrote deel is door onze vrijwilligers gedaan. Of door vakmensen die in hun vrije tijd kwamen helpen. Nog even de laatste stenen metselen, zodat het voor de opening perfect in orde was.”

Niet helemaal af

Terwijl we rondlopen wijst Kees op diorama’s die nog niet helemaal klaar zijn. “Zelfs wij hebben last van de Brexit,” zegt hij gekscherend, als we bij het diorama van het strand van Normandië komen. “Hier stond een Duitse Goliath panzer-mijn die wij te leen hadden van een Brit. Hij durfde het risico niet te nemen dat hij hem straks niet meer terug kan halen. Dat is erg jammer, maar we zijn niet voor één gat te vangen. We voegen straks andere elementen aan het strand toe, die ook interessant en leerzaam voor onze bezoekers zijn.”

Verbeelding

Zelfs Kees, die geen officiële gids is, zet mijn verbeelding aan het werk bij de verschillende diorama’s. Dat is voor mij toch wel de kracht van het museum, besef ik. Als je zo rondloopt, zie je dingen, maar als er een gids bij is, beleef je het. Kees vertelt hoe elke gids en suppoost zijn eigen specialiteit heeft en hoe ze elkaar verrijken met kennis. “We leren veel van elkaar,” zegt hij. “Ik ben nu drie jaar bij het museum betrokken en heb veel opgestoken van alle vrijwilligers hier. En zij van mij.” Terwijl we rondlopen, komen diverse vrijwilligers binnen, die het museum meer en meer tot leven wekken. Op sommige plekken zijn werklui bezig met de laatste klusjes. Het museum is duidelijk nog volop in ontwikkeling. “We blijven actief nadenken over hoe dingen eventueel beter kunnen,” gaat Kees verder. “De wandelroute bijvoorbeeld, de informatieborden, we zijn bezig met een interactief deel over de gebeurtenissen hier in de regio en we breiden ons educatieprogramma uit voor scholieren van het (v)mbo. Zo kunnen we onze bijna 17.000 bezoekers elk jaar weer een onvergetelijke ervaring bieden.”

Memory Vrijheids Museum

‘Opdat wij niet vergeten’ is een veel gehoorde uitspraak als we onze bevrijding vieren. Het Memory Vrijheidsmuseum vervult daarin een grote rol. Het driekoppige stichtingsbestuur faciliteert een groot team van vrijwilligers, dat er elke dag voor zorgt dat het museum er pico bello uitziet en alle bezoekers een unieke beleving ervaren. Elk jaar vinden zo’n 17.000 bezoekers de weg naar het museum, dat nu veel meer in het oog springt dan voorheen. Die bezoekers zorgen er, samen met diverse sponsoren, voor dat het museum zijn eigen broek op kan houden. Met de verbouwing en doorlopende ontwikkeling verwacht het museum nog lange tijd in een behoefte te kunnen voorzien.

Voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen kun je op hun website kijken. Voor de echte ervaring bezoek je het museum. Zonder meer de moeite waard!

memorymuseum.nl

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 18 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11