Afbeelding
Foto: INGEBEELD

Inge fotografeert hobby’s: Jan Smelt verzamelt fossielen

Column

In Hellendoorn (en de rest van de gemeente) wonen de gelukkigste mensen van Nederland. Maar waar worden we nu zo gelukkig van? Inge Exoo wordt dat van fotograferen maar wat is uw passie? Deze vraag leidde tot zeer mooie gesprekken met “gewone” mensen. Deze keer het gesprek met Jan Smelt.

Ik magge wel plat proat’n he? Zekers mag dat, we zijn hier gewoon in Nijverdal. De sympathieke man van bijna tachtig had er toch wel wat tegenop gezien zijn verhaal te doen in de krant. Achteraf viel het hem reuze mee gelukkig.

Voor wie nu denkt dat fossielen verzamelen iets voor oudere mensen is, slaat de plank mooi mis. Jan raakte al in de ban van fossielen rond zijn 11e jaar. Meester Deelstra had erover verteld op de Marijkeschool. Ze zijn hier terecht gekomen door het verschuiven van land en ijs in de ijstijd. Deelstra zei dat als je goed zocht je wel stukjes van fossielen kan vinden in de zandkuil van “Spieker Eppie”. Daar is Jan samen met een buurjongen begonnen met zoeken. Later ook bij zandafgravingen in de buurt.

De ammonieten (onderklasse van de inktvissen) waar Jan in geïnteresseerd is, zijn tussen de 60 en 180 miljoen jaar oud. De kleur van de ammoniet is afhankelijk uit welke laag deze komt. Komt hij uit klei is hij donker, de ammonieten uit kalksteen zijn licht van kleur. Hij vindt deze vooral langs de kust van Frankrijk en Engeland. Jan gaat 2 à 3 keer per jaar met een groep vrienden naar Frankrijk. Hier is het vooral tijdens springtij de moeite waard om te gaan zoeken. Tijdens de vakanties in Denemarken heeft hij ook succes gehad; vooral met het vinden van zee-egels. Jan heeft dan ook een fantastisch mooie verzameling!

Ook in Duitsland gaat Jan regelmatig zoeken. De laatste keer was teleurstellend, samen met een vriend zo’n 500 kilometer heen en terug gereisd en niets gevonden. Toch is zo’n dag niet verloren, je bent immers de hele dag lekker buiten geweest en er was weer het spannende gevoel of je wel of niet wat zal vinden. Bovendien vind je er op een andere dag misschien wel 20 tegelijk. Het vinden is niet het enige plezier van het verzamelen. Thuis gekomen met stenen, moeten deze met hamer en beitel worden bewerkt om de ammoniet zelf vrij te maken. Dan zijn er nog beurzen te bezoeken waar fossielen te koop worden aangeboden en ruilingen plaatsvinden om zo je collectie te verrijken. En er is heel veel over te lezen. Kortom een hobby waar je iedere dag wel mee bezig kan zijn, weer of geen weer.

Inge Exoo

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 20 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11