Martin en Kitty bij een deel van de verzamelde kerstbomen, die samen de erfafscheiding tot een natuurlijk geheel maken.
Martin en Kitty bij een deel van de verzamelde kerstbomen, die samen de erfafscheiding tot een natuurlijk geheel maken. Foto: eigen foto

‘Het is ‘n mooie, groene erfafscheiding’

Algemeen

Eén oproep op Facebook en voor je het weet kun je je hele tuin vol kerstbomen planten. Kitty Amerika en Martin Mulder deden zo’n oproep en waren de afgelopen dagen druk met het ontvangen en ophalen van kerstbomen, die anders in de gft-container zouden belanden.

NIJVERDAL - “Het liep ineens wel even storm,” lacht Kitty. “Zelfs van verder weg, boden mensen kerstbomen aan. Onze voorkeur gaat uit naar Nordmannbomen, met kluit, die minimaal anderhalve meter hoog zijn.”

Erfafscheiding

Toen Kitty en Martin van de Kruidenwijk naar de rand van het buitengebied verhuisden, ontstond de behoefte aan een mooie, groene erfafscheiding. “We zitten echt aan de rand van de Kruidenwijk en onze tuin wordt omsloten door maisvelden. We konden wat extra grond bijkopen en zijn toen gaan bedenken hoe we de erfafscheiding wilden aanpakken. De familie van Martin heeft jaren geleden al eens een afscheiding met Nordmannbomen gemaakt en dat werkte perfect. Rond de kerstdagen zijn we in de familie gaan vragen wie er nog een echte kerstboom ging kopen en of dat dan met kluit was. Met de oproep de boom niet zomaar af te danken, maar aan ons te geven. Dat leverde al de nodige bomen op. Vervolgens heb ik een oproep op Facebook gedaan en toen ging het helemaal los. Een enkeling die dacht makkelijk van zijn boom af te komen, maar vooral veel oprechte reacties. We hebben nu al zo’n dertig bomen opgehaald en de eerste geplant. Meer hebben we niet nodig, dus mensen hoeven zich niet meer aan te melden.”

Schuilplaats

De kerstbomen vormen niet alleen een groenblijvende afscheiding, ze bieden ook een fijne schuilplaats aan vogels en bijvoorbeeld egels. “Er staan diverse eikenbomen op ons perceel, die in de winter hun blad verliezen, wat een erg kale aanblik geeft. Dat hebben we met de kerstbomen niet. En de kerstbomen bieden een goede schuilplaats voor vogels tegen bijvoorbeeld roofvogels. Deze bomen zijn natuurlijk niet zo makkelijk te snoeien, maar dat geeft niet, want onze groenstrook mag best een beetje verwilderen. We gaan er nog andere struiken tussen zetten, om er een mooi geheel van te maken. Het is nu al prachtig dat we diverse formaten en soorten kerstbomen hebben. Daar zijn we heel blij mee.”

Aanslaan

“Het was soms wel even lachen”, vertelt Kitty verder. “Als je zo’n boom in huis ziet staan, lijkt het heel wat, maar als je hem dan uit de pot in de grond zet, blijft er maar weinig van over. En toch vormt het zo een mooi, natuurlijk geheel. Over een paar maanden weten we of de bomen echt aanslaan op de plek waar ze nu staan. Het kan natuurlijk zijn dat we er toch nog een paar weg moeten doen. Maar daar gaan we niet vanuit. En het is hoe dan ook een mooi alternatief voor de inzamelingsactie van de gemeente, die dit jaar niet door kon gaan.”

Afbeelding
Grand opening Kozet House of Beauty 1 uur geleden
Afbeelding
‘De burgemeester belde over een baan’ 4 uur geleden
Afbeelding
Film Riders of Justice bij ZINema 6 uur geleden
Afbeelding
Springwedstrijd bij `T Oale Spoor in Hellendoorn 8 uur geleden
Afbeelding
Heren plaatsen zich voor halve finale 22 uur geleden
Afbeelding
Open Banendag in Nijverdal 18 mei, 20:02
Afbeelding
Oranje Leeuwinnen in Enschede tegen Finland 18 mei, 08:15
Afbeelding
Bos Bedden Nijverdal geeft een Boxspring weg 17 mei, 17:54