Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: Alert!!!

Algemeen

De provincie legt elders in deze krant uitgebreid uit hoe het besluit tot stand is gekomen om de mountainbikeroutes af te sluiten. Ik krijg de indruk dat de provincie weliswaar niet over één nacht ijs is gegaan, maar voor alles een rechtszaak heeft willen vermijden.

Op 10 mei deed het CDA in onze gemeente een oproep om het niet tot juridische scherpslijperij te laten komen, maar in overleg te gaan met alle betrokkenen zoals gemeenten, natuurorganisaties en routenetwerken. Op 17 mei nam de gemeenteraad unaniem een motie aan met dezelfde oproep. De provincie heeft er toch voor gekozen de knoop zelf door te hakken. Helaas.

Ik zal niet met meel in de mond praten: ik heb me er groen en geel aan geërgerd, onuitstaanbaar vind ik het. Even kort door de bocht: in Europa wordt een richtlijn vastgesteld en de provincie dient er op toe te zien dat de wet wordt gehandhaafd. Ik heb nog nooit een zandhagedis in het bos gezien en ik kom iedere dag in het bos. Nu is er een clubje Natuur Alert dat meent dat de zandhagedis bedreigd wordt en beschermd moet worden. Ze hebben in Holten iemand gevonden die keurig bijhoudt hoeveel zandhagedissen worden overreden op de mountainbike paden. Zelf doen ze dat niet, want ze wonen zelf opvallend genoeg helemaal niet in de buurt, maar voornamelijk in stad Haarlem. De voorzitter is niemand minder dan Jan Hoekema, oud-burgemeester van Wassenaar. Een man met zoveel bijbaantjes, je vraagt je af in welke Raad van Toezicht hij niet heeft gezeten. En goed op de hoogte van de wet. Hij balanceerde regelmatig op het randje. Het clubje procedeert in het hele land tegen in hun ogen ongewenste ontwikkelingen. En met succes. Provinciale Staten heeft het niet aangedurfd de strijd aan te gaan. Van zulke mensen win je niet.

We leven in een democratie, waar we ons dienen neer te leggen bij de wetten die onze vertegenwoordigers in de politiek hebben vastgesteld. Maar het beeld van een klein clubje fanatieke natuuractivisten dat haar wil oplegt en met de wet in de hand iedere vorm van overleg uit de weg gaat, uitgestoken handen negeert, zou ik geen voorbeeld van democratie willen noemen. Vrijwilligers die zorgvuldig, met hun hele ziel en zaligheid, jaren lang, er alles aan doen om iedereen tegemoet te komen, mensen met een sporthart, natuurliefhebbers, hooghartig wegzetten, is niet de manier van omgaan met elkaar in de samenleving waarin we willen leven. 

Als Natuur Alert op deze manier doorgaat zal de sympathie voor natuurbescherming afnemen. En als de politiek haar oren laat hangen naar dit soort clubjes zal de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter worden. Wees alert mensen. Het is ons land, onze natuur, onze Sallandse Heuvelrug. Onze samenleving.

weedebee

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17