Afbeelding

Columbus Junior bouwt duurzaam in Hellendoorn

Algemeen

HELLENDOORN - Kinderopvang Columbus junior bouwt een duurzame vestiging in Hellendoorn. Zij wil een voorbeeld zijn voor de branche en voor kinderen als het gaat om duurzaamheid en het milieu. Daarom is een zogeheten ‘circulair’ pand ontworpen door duurzaam ontwerp & bouwbedrijf Tala. Op 5 oktober was het zo ver: de bouw van kindcentrum de Noord Es ging van start. Het pand zal naar verwachting opgeleverd worden in het voorjaar van 2023. 

Columbus Junior wil bijdragen aan versterking van de kinderopvang als een duurzame voorziening. Toepassingen waar zij mee werkt om dit te bereiken zijn bijvoorbeeld natuurlijke materialen voor speeltoestellen, meer groen en minder tegels voor de buitenruimtes, het gebruik van groene stroom en daar komt nu de eerste circulaire vestiging bij. Het ontwerp voor de nieuwe vestiging is ontstaan vanuit het oogpunt: “kinderopvang kan alleen bijdragen aan een optimale ontwikkeling en een gelukkig leven voor kinderen als er een mooie en leefbare wereld is om door te geven”. Het innovatieve karakter van hun invulling van duurzame kinderopvang zit in de naadloze verbinding tussen de sociale functie en de ecologische verduurzaming. Met als sociale functie het zo goed mogelijk zorgen voor de kinderen vanuit pedagogisch oogpunt. Daarbij creëren zij bewustzijn over het belang van de natuur en groen bij kinderen. Dit belang laat Columbus Junior goed terugzien in de ecologische verduurzaming van haar vestigingen. 

Tegenwoordig mag een gebouw al snel circulair genoemd worden, terwijl het dan vaak slechts om onderdelen gaat die bij circulair bouwen horen. Het nieuwe pand van Columbus Junior bestaat uit drie lagen van hout. De binnenste laag bestaat uit CLT (cross laminated timber); panelen die worden gemaakt van gekruist verlijmde houten planken. Tegen deze laag wordt houtvezelisolatie gezet en de buitenlaag bestaat uit planken van verduurzaamd hout. Dat hout wordt eerst thermisch behandeld, het is heel duurzaam en gaat net zo lang mee als baksteen. “Veel gebouwen die zogenaamd circulair gebouwd zijn, hebben slechts een of twee houten lagen, maar wij werken met drie volledig houten lagen. Ook de verdiepingen worden van hout gemaakt”, aldus Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur van Columbus Junior.

Bij de bouw van een circulair pand wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen zoals hout, hennep en vlas. Tijdens de bouw en het beheer worden voorraden in een gesloten kringloop gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. De voorraad natuurlijke grondstoffen raakt zo niet uitgeput, het milieu wordt niet vervuild en ecosystemen niet aangetast. Sebastiaan Dekkers vertelt: “Bij een circulair gebouw van ons bestaat 90 procent uit hernieuwbare materialen.”

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17