Een afvaardiging van Kookteams Samen Eten, dames uit Nijverdal en Wierden, die met veel liefde en plezier dagelijks of wekelijks een driegangen menu koken voor hun gasten.
Een afvaardiging van Kookteams Samen Eten, dames uit Nijverdal en Wierden, die met veel liefde en plezier dagelijks of wekelijks een driegangen menu koken voor hun gasten.

‘Bijzonder, maar het was niet nodig’

Algemeen

HELLENDOORN/NIJVERDAL - De provincie Overijssel organiseert elk jaar de ‘Overijsselse Vrijwilligersprijzen’. Iedereen kan een groep of individuele vrijwilliger voordragen voor een prijs, waarna een jury zich buigt over alle inzendingen en de winnaars eruit pikt.

Net als voorgaande jaren zijn er binnen de gemeente Hellendoorn diverse mensen en groepen genomineerd door mensen die vinden dat juist deze vrijwilligers zo’n prijs verdienen. Familieleden die vinden dat hun vader, moeder, dochter, tante wel eens extra waardering mag krijgen voor al het werk dat ze doen. Organisaties die op deze manier ‘hun’ vrijwilligers in het zonnetje willen zetten. En bijna altijd vinden de vrijwilligers in kwestie het maar vreemd dat juist zij een prijs krijgen. Want tja, daar doen ze het niet voor...


Vrijwilligers van CNME kregen hun oorkonde van Niels van der Hoorn uitgereikt op de Sallandse Heuvelrug.

Groene vrijwilligers

Dinsdagmiddag werden als eerste de ‘groene’ vrijwilligers in het zonnetje gezet. Niels van der Hoorn reikte namens de provincie Overijssel prijzen uit aan mensen en groepen die zich specifiek inzetten om kinderen in contact te brengen met natuur en cultuur in de gemeente Hellendoorn. Het gaat hierbij specifiek om vrijwilligers van CNME Hellendoorn, die leskisten ontwerpen en onderhouden over uiteenlopende natuur, cultuur en landschapsonderwerpen voor basisscholen. Zij stimuleren kinderen ontdekkend bezig te zijn in hun leren. Annelied Bugel mocht als drijvende kracht de prijs in ontvangst nemen.

De schoolgidsen van het Nationaal Park Schoolgidsen Team kregen gezamenlijk een prijs. Zij zijn een ontzettend gemotiveerde groep vrijwilligers die kinderen graag mee op pad neemt en hen zich laat verwonderen over de natuur, cultuur en historie. Alle zintuigen worden aangesproken en er is altijd een luisterend oor voor de verhalen van kinderen.

Albert Stevens kreeg als drijvende kracht achter de Steenuilen Werkgroep een prijs overhandigd. Deze werkgroep hangt door de hele gemeente nestkasten op en checkt, als ze bewoond zijn, of er uilskuikens te bewonderen zijn. Ze betrekken daarbij vaak kinderen, want het is geweldig even zo’n jonge uil vast te houden. Ook verzorgen ze informatieve lessen op scholen.

Spreekt dit je aan en wil je helpen kinderen dichtbij de natuur te brengen? Mail dan naar educatie@sallandseheuvelrug.nl.

Bezige bijen

Na de uitreiking van de groene prijzen, prees gedeputeerde Niels van der Hoorn zich gelukkig dat hij nog meer prijzen uit mocht reiken. In ‘het Centrum’ waren nog drie winnaars aanwezig. Net als de groene vrijwilligers stuk voor stuk zeer bezige bijen, die van groot belang zijn voor de Hellendoornse samenleving. “Ik ben heel trots en dankbaar dat ik deze prijzen uit mag reiken”, zegt Niels van der Hoorn. “Jullie zijn stuk voor stuk vrijwilligers die zich onderscheiden en Overijssel kan niet zonder vrijwilligers. Zonder vrijwilligers stort de maatschappij in elkaar. Jullie vinden het ongetwijfeld heel gewoon dat jullie dit doen, maar wij (weids armgebaar) zijn jullie heel dankbaar.”


Jenny en Herman Bril vinden hun vrijwilligerswerk de gewoonste zaak van de wereld.

Als eerste reikt de gedeputeerde de prijs uit aan Jenny en Herman Bril. Een echtpaar dat al ruim 25 jaar vrijwilligerswerk doet, in eerste instantie naast hun (bijna) fulltime baan en nu vol passie gepensioneerd. “Ik begrijp waarom we deze prijs krijgen”, zegt Jenny. “Maar het voelt vreemd. Ik doe dit allemaal, omdat ik het ontzettend leuk vind en er veel energie van krijg. En als ik het nu niet voor deze mensen doe, wie doet het dan straks voor mij? Ik vind dat als je de tijd hebt, je verplicht bent iets te doen voor de maatschappij.”

De vrijwilligers van HOimedia krijgen een prijs, omdat wat zij doen echt impact heeft op de Hellendoornse samenleving. “Jullie zetten je al jaren in om het nieuws in de gemeente bekend te maken. Jullie zijn overal van de partij en dat is belangrijk om de dorpen leefbaar te houden”, aldus Niels. De aanwezige heren van HOimedia zijn wat beduusd. “Mooi om deze waardering te krijgen”, is hun reactie.

De dames van Kookteams Samen Eten, die elke week diverse maaltijden verzorgen in bijna alle socioruimtes van Stichting De Welle (in de gemeente Hellendoorn, Wierden én Enter), vinden alle aandacht ook wat overbodig. “Het is leuk om zo’n prijs te krijgen, maar de waardering die we van onze gasten krijgen, is voor ons het belangrijkste. Dat we hen een lekkere en gezellige maaltijd konden geven. Het is zo heerlijk om te doen, elke dag of elke week zo’n maaltijd koken.”

Mail voor meer info naar hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl of bel 0548-638800.


HOi media helpt volgens Niels van der Hoorn bij het leefbaar houden van de dorpen.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 20 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11