Voor Wat bezielt je trekt Joke Mondeel nog een keer haar uniform aan.
Voor Wat bezielt je trekt Joke Mondeel nog een keer haar uniform aan.

Majoor Joke Mondeel is te gast bij Wat bezielt je

Algemeen

HELLENDOORN - In de decemberaflevering van Wat bezielt je is Joke Mondeel te gast. Zij is majoor bij het Leger des Heils. Ze was meer dan 40 jaar actief voor het Leger des Heils, de organisatie die zich inzet voor ‘mensen zonder helper’ zoals daklozen, prostitués en verslaafden, ongeacht hun achtergrond of levensovertuiging. 

In 1865 werd het Leger des Heils in Engeland onder de naam Salvation Army opgericht door William Booth. Het Leger heeft een organisatie die lijkt op dat van de krijgsmacht met militaire rangen. De bekendste heilsoldaat in Nederland is nog steeds majoor Bosshardt die omging met hoeren en boeven maar ook bij koningin Beatrix op de thee ging. Zij werd door haar optreden op tv een beroemde Nederlander. 

Joke Mondeel is dus de Nijverdalse majoor. Als kind al voelde zij zich aangetrokken tot het Leger dat de verkondiging van het geloof combineert met maatschappelijke betrokkenheid. In Nijverdal was in die tijd een bloeiende afdeling actief, waar honderden kinderen naar de bijeenkomsten van het Leger gingen. Joke groeide op in een gezin van 9 kinderen, 8 meisjes en 1 jongen. Op 22-jarige leeftijd ging Joke naar de Kweekschool van het Leger in Amstelveen. Ze werd uitgezonden naar Suriname waar ze een geweldige tijd had. Nog altijd denkt ze met heel veel plezier en liefde aan haar werk daar. Na allerlei omzwervingen keerde ze in 2003 na haar pensionering naar Nijverdal waar ze actief bleef zowel in het pastoraat als in het leiden van diensten. Dit jaar nam ze afscheid van die activiteit. 

Voor de opname van Wat bezielt je wilde zij in haar uniform verschijnen, omdat het uniform haar nog steeds een speciaal gevoel geeft. Deze aflevering van Wat bezielt je wordt in het weekend van kerst uitgezonden en de afsluiting van de uitzending is een bijzondere kerstboodschap van Joke Mondeel.

Wat bezielt je wordt uitgezonden na het HOI journaal op vrijdag avond 23 december en wordt het hele weekend herhaald op de halve even uren op HOitv. Ook te volgen op de livestream van www.Hoimedia.com waar de uitzending ook te zien is op Uitzending gemist Youtube.

door de redactie

Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 6 uur geleden
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 13 uur geleden
Jong en talentvol lid van SNO Nijverdal Sam van Veen (foto: Linda van Beekhoven).
Cursus Verenigingsscheidsrechter: ga fluitend het veld op! 30 apr, 20:18
Afbeelding
'Kuier deur Kruidenwijk': Stap voor stap naar een actiever en socialer leven 30 apr, 15:05
De nieuwe trainer van NKC ' 51 2: Herman Egberts
Herman Egberts wordt trainer van het tweede van NKC '51 30 apr, 13:58
Afbeelding
Ontdek reizen met het openbaar vervoer 30 apr, 09:15
Afbeelding
King's Men weer op de planken 29 apr, 12:31
Afbeelding
Ontwar digitale knopen 29 apr, 08:00