Prins Björn spreekt de aanwezige carnavalsvierders toe. Hij maakt gelijk de lijfspreuk voor dit jaar bekend: feesten en lol maken met veel gelal, wij gaan vol gas dit carnaval! (foto: Bart Broens)
Prins Björn spreekt de aanwezige carnavalsvierders toe. Hij maakt gelijk de lijfspreuk voor dit jaar bekend: feesten en lol maken met veel gelal, wij gaan vol gas dit carnaval! (foto: Bart Broens) Foto: Bart Broens

‘Gaan dit jaar met carnaval vol gas!’

Algemeen

NIJVERDAL - Drie jaar geleden vierden De Gagelkealtjes een ongekend succesvol carnavalsfeest. De opkomst in hun residentie aan de Koersendijk was nog nooit zo groot geweest. In de roes die volgde hadden ze nog geen besef dat corona voor de twee jaren daarna flink wat confetti in het eten zou gooien.

Najaar 2020 begonnen prins Twan en adjudant Ramon voorzichtig plannen te maken voor het volgende jaar, want dan zou corona toch wel weg zijn. De nieuwe prins carnaval die ze op het oog hadden werd benaderd en de eerste aanzet voor een groots feest gemaakt. Hoe anders pakte het uit. Nog twee jaar wist corona een voortzetting van de festiviteiten te dwarsbomen en de nieuwe prins hield zijn mond dicht. Toch lieten De Gagelkealtjes met carnaval van zich horen. Ze hielden een knallende bingo, kwamen met hun eigen biertje en zorgden er via de (sociale) media voor dat hun achterban niet in slaap zou vallen.

Prins Björn

Afgelopen zaterdag was het dan toch zover: de nieuwe prins en adjudant gleden vlammend zo van de ijsbaan de bomvolle tipi binnen. Carnavalsvierders uit Nijverdal en vertegenwoordigers van carnavalsverenigingen uit Hellendoorn, Haarle, Wierden en Oldenzaal zagen allemaal hoe prins Björn en adjudant Patrick zich, onder de muzikale omlijsting van de Klepperbloazers, in het feestgedruis begaven.

Met enige opluchting draagt prins Twan de scepter over. “Na drie jaar is het tijd voor een andere prins. Ik heb het al die tijd met heel veel plezier gedaan, maar het kost best wat tijd en energie!” zegt hij lachend.

Prins Björn lacht van oor tot oor en laat alle feestelijkheden over zich heen komen. “Eindelijk”, verzucht hij, terwijl hij nog meer felicitaties in ontvangst neemt. “Ik ben zo blij dat ik het niet langer geheim hoef te houden. Dat is me de afgelopen jaren best zwaar gevallen. Het is echt een eer en ik ben ontzettend trots dat ze mij gevraagd hebben. Dit is iets wat ik al heel lang heel graag wil en ik vind het geweldig dat ik dit jaar eindelijk de opkomst kon doen.”


De nieuwe prins en adjudant kwamen onder grote belangstelling vlammend over het ijs naar de tipi. - Foto: Emile Willems

Adjudant Patrick

Adjudant Patrick is het helemaal met de prins eens. “Dit is geweldig”, lacht hij. “Ik ben al heel lang bij de Gagelkealtjes betrokken, maar altijd als regelneef achter de schermen. De tijd ontbreekt mij om zo op de voorgrond te treden.” Hij kijkt genietend om zich heen. “Toen Björn gevraagd werd als prins, dacht hij gelijk aan mij als adjudant. Wij kennen elkaar al van de basisschool en hebben de laatste jaren weer een hechte vriendschap opgebouwd. Ik heb mijn agenda erbij gepakt en kritisch gekeken of adjudant zijn er in paste. Het kon, dus zei ik ‘ja’. Maar dat is twee jaar geleden! Gelukkig kon het dit jaar ook.”

Echt groot

“Dit jaar hebben we een bijzonder carnaval, want er is het nodige anders”, vertelt prins Björn. “We hebben onze residentie aan de Koersendijk verlaten en onze intrek genomen bij ToiToi. Dat biedt ongekende mogelijkheden van samenwerken met onder andere ZINiN. Zo vieren we vrijdag 10 februari het schoolcarnaval en hebben we ‘s avonds een teenage party met dj Jasper, voor alle jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Zaterdag 11 februari is er de mega carnavalsparty met een geweldige line up. De Klepperbloazers komen, dj Lars, dj Erwin, de Feestdirecteuren en Dennis van Dam. Alles gaat vol, van ToiToi via de foyer tot in de theaterzaal! Dit alles bij elkaar geeft ons de kans het carnaval in Nijverdal echt groot te maken.”

“Misschien over een paar jaar weer met een optocht...” voegt adjudant Patrick toe.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 12 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17