Diana maakte tijdens de raadsvergadering van 7 maart gebruik van haar inspreekrecht om de gemeente op te roepen terughoudend te zijn met het implementeren van 5G.
Diana maakte tijdens de raadsvergadering van 7 maart gebruik van haar inspreekrecht om de gemeente op te roepen terughoudend te zijn met het implementeren van 5G. Foto: A. van Ipenburg

‘We doen dit voor volgende generaties’

Algemeen

NIJVERDAL - Een grote groep kritische burgers plaatste op 7 oktober vorig jaar een paginagroot opiniestuk in deze krant. Vorige week sprak Diana Robert namens deze groep de gemeenteraad toe. Deze kritische burgers maken zich grote zorgen over de uitrol van 5G in ons land.

“Vooral de monitoring en surveillance van burgers die een smart city mogelijk maakt, baart ons grote zorgen”, vertelt Diana. “We stappen nu eenmaal een technologisch tijdperk in waar wij allen gebruik maken van smart toepassingen. Maar zijn wij ons bewust dat de infrastructuur van een smart city hier al in opbouw is en wat dit voor ons burgers inhoudt? We horen er immers niets van en vertrouwen dat onze beleidsmakers doen wat goed voor ons is. Waar wij ons vooral zorgen over maken is een groeiende berg aan wetenschappelijk bewijs dat langdurige blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische straling leidt tot ernstige biologische en gezondheids- effecten. Denk aan je slimme wifi babyfoon. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger de straling. Wat voor effect heeft dit op jouw kind? Iedereen kan zelf kiezen of hij gebruik wil maken van 5G en allerlei slimme apparaten, maar dan moet je wel weten welke gevolgen dat kan hebben. 5G heeft veel meer impact dan alles wat we tot nu toe gebruiken. En daar lees of hoor je in de reguliere media maar weinig over. Veel mensen gaan ervan uit dat als het echt zo schadelijk zou zijn, onze overheid er niet mee in zou stemmen. Nou, wij denken daar anders over.”

Onderzoeken

“De gemeente Hellendoorn onderschrijft op haar website dat de effecten op mens en milieu en de technische aspecten hiervan complex zijn en dat deskundigheid noodzakelijk is, maar op lokaal niveau nauwelijks aanwezig. Dit was voor ons een reden de gemeenteraad te attenderen op de vele onderzoeken van onder meer het RIVM, IARC (Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek) en de Raad van Europa, die in 2011 voldoende bewijs gaven van mogelijk schadelijke effecten van elektromagnetische straling op mens, dier, flora en fauna om de lidstaten op te roepen tot het verlagen van de blootstellingslimiet in Resolutie 12608.”

Stukken

De groep heeft via diverse bronnen veel informatie verzameld over de schadelijke gevolgen van elektromagnetische straling en 5G voor natuur en milieu en de controle mogelijkheden die het overheden geeft. “Van 2000 tot 2015 is er onderzoek gedaan naar de gevolgen van de komst van 3- en 4G masten in het Nardi-natuurreservaat in Australië. Binnen een straal van 3 km rond de masten waren vleermuizen, kikkers en padden, 174 vogelsoorten en 80-90% van de algehele insecten populatie verdwenen. Buiten die stralingscirkel nam de biodiversiteit nog altijd toe.”

Het inspreken bij de gemeenteraad heeft haar niet gebracht waar ze op hoopte. “Ik dacht dat er toch wel enkele vragen zouden komen, waaruit blijkt dat ze zich van deze problematiek bewust worden. Waarschijnlijk denken zij net als de meeste mensen dat het hun tijd wel zal duren. Zo dacht ik ook. En toen dacht ik aan mijn dochter en eventuele kleinkinderen die ik misschien krijg. Ik wil graag een leefbare toekomst voor mijn dochter en volgende generaties.”

“In de wandelgangen wordt gesproken dat de gemeente een grote 5G mast gaat plaatsen op de Toeristenweg. Als we nog iets van gezondheid en biodiversiteit willen behouden lijkt ons dat geen goed plan. Technologie is een mooi ding, maar we dreigen daar nu in door te slaan. Wij kunnen daar alleen iets tegen doen als we ons bewust worden, opstaan en van onderaf tegengas geven.”

Meer informatie

Deze groep heeft informatie gebundeld op de website www.reggebewust.nl. Niet alleen over 5G en alle mogelijke gevolgen, maar ook over ons onderwijssysteem, de voedselvoorziening, de zorg en de economie.

Afbeelding
Meewandelen met 42e editie van de Amortocht 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe woning? Neem de lage hypotheekrente mee! gisteren
Afbeelding
'Verwachten veel kunstwerken' 1 okt., 11:58
Afbeelding
Rayen Panday komt naar ZINiN met cabaretshow 30 sep., 19:56
Afbeelding
Ontdek de innerlijke uitvinder bij ZINiN Bibliotheek 30 sep., 18:08
Afbeelding
De ideale tafel wordt voor je op maat gemaakt 30 sep., 12:15
Afbeelding
Werkgroep Wonen reageert op beroepschrift Plan de Grave 30 sep., 10:00
Afbeelding
Het binnen-buitengevoel in alle seizoenen 30 sep., 07:45