Uitsnede van een werk van Ilonka Pultrum, een van de deelnemende amateurkunstenaars. Welke werken zij precies tentoonstellen is niet bekend, maar er zitten prachtige schilderijen bij.
Uitsnede van een werk van Ilonka Pultrum, een van de deelnemende amateurkunstenaars. Welke werken zij precies tentoonstellen is niet bekend, maar er zitten prachtige schilderijen bij. Foto: Ilonka Pultrum

‘Spannend hoe het eruit komt te zien’

Algemeen

HELLENDOORN - Peter Stevens startte in 2013 de landelijke website ‘Wie Kent Nederland’. Een van de thema’s op die site is amateurkunst. Op Facebook zag hij diverse kunstwerken voorbijkomen van amateurkunstenaars uit de gemeente Hellendoorn.

“Omdat ik toch al rondliep met het idee een lokale website te beginnen, heb ik eerst de Facebookpagina ‘Nijverdal Objectief’ aangemaakt en kort daarna, in 2016, de website Nijverdal Objectief. Dit is een onafhankelijk platform voor Nijverdal, Hellendoorn en de overige dorpskernen binnen de gemeente. Ik besteed hierop aandacht aan cultuur, natuur, sport, nieuws en de alledaagse dingen die ons bezig houden. Om de werkgelegenheid en de leefbaarheid te waarborgen zijn we afhankelijk van een uitnodigend en bruisend Nijverdal en een sprankelend Hellendoorn met fraaie winkels en goede horecagelegenheden. Door activiteiten te delen op zowel de facebookpagina als de website draag ik mijn steentje hieraan bij. En dat doe ik met veel plezier.”


De expositie in het Huis voor Cultuur en Bestuur geeft amateurkunstenaars uit onze gemeente een mooie gelegenheid meerdere van hun werken te tonen aan een groot publiek. - Wilma Alferink

Online expositie

Als er op Facebook een fraai kunstwerk van een lokale kunstenaar voorbij kwam, nam Peter contact op met de maker en stelde voor het kunstwerk onderdeel te laten zijn van een online expositie. “We hebben in het begin regelmatig de rubriek ‘amateurkunst uit de gemeente Hellendoorn’ op Facebook geplaatst, met de oproep aan inwoners van de gemeente foto’s van kunstwerken naar ons op te sturen. Dat hebben we geweten. In de beginfase kregen we tientallen foto’s van lokale creaties opgestuurd en de een was nog fraaier dan de ander. Alle foto’s moesten we met Photoshop geschikt maken voor publicatie op de website en dat was een hele klus. Inmiddels hebben we in onze online expositie ruim 390 kunstwerken van 38 amateurkunstenaars, allemaal woonachtig in de gemeente Hellendoorn.”


De diversiteit onder de kunstenaars is groot. Niet alleen het materiaal waarmee ze werken verschilt, ook de manier waarop ze hun onderwerp in beeld brengen. - Els Hegeman

In het echt

Om de amateurkunstenaars eens extra in het zonnetje te zetten, heeft Peter contact opgenomen met de gemeente met het doel een deel van de kunstwerken in het echt te exposeren. “Ik zie vaker exposities in het Huis voor Cultuur en Bestuur, dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ‘mijn’ kunstenaars daar mochten exposeren. Ik heb wel goede connecties bij de gemeente en er werd positief op mijn vraag gereageerd. Van 8 augustus tot 4 september exposeren we een deel van de digitale expositie live in de hal van het gemeentehuis. Waarschijnlijk volgt in januari/februari een tweede deel.”

Omdat niet alle kunstwerken die online gepresenteerd worden nog in het bezit zijn van de makers, heeft Peter alle kunstenaars gevraagd wie ‘live’ wilde exposeren. “Daar kreeg ik al snel dertien aanmeldingen voor binnen. Er zijn voor amateurkunstenaars niet veel mogelijkheden hun werk tentoon te stellen. Een ruimte huren is vaak prijzig. Gelukkig hebben we wel Eigen Oogst en Uitgelicht, dat zijn mooie podia voor deze kunstenaars. Ik hoop dat ik met de online en live expositie hieraan kan bijdragen.”


Een schilderij dat in de live expositie vast bewonderende blikken zal trekken. - Leo Jansen

De kunstenaars die deze eerste ronde meedoen zijn: Ilonka Pultrum, Els Hegeman, Leo Jansen, Gerald Eshuis, Liesbeth Dekker, Ina Ditsel, Frieda Valk-Marsman, Wilma Alferink, Monika Giedke, Mispoes, Joelande Mensink, Jordy Rensen en Hetty Schuurman.

Peter is begin dit jaar 65 jaar geworden en werkt nog 20 uur per week als marketing en communicatie manager bij een bedrijf in Nijverdal. Hij is lid van de Wmo-raad en probeert met zijn website en Facebookpagina ‘Nijverdal Objectief’ bij te dragen aan een bruisend Nijverdal en sprankelend Hellendoorn. Op de website heeft hij een online expositie ingericht voor amateurkunstenaars in onze gemeente.

Expositie

De kunstwerken van de deelnemers aan de expositie in het Huis voor Cultuur en Bestuur zijn te bewonderen van 8 augustus tot en met 4 september, tijdens de openingstijden van het gemeentehuis en de bibliotheek of het theater.


Nog een schilderij in een heel andere stijl dan de overige. Diverse kunstenaars hebben overigens ook verschillende stijlen van schilderen, wat tijdens de expositie zeker naar voren zal komen. - Jordy Rensen

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17