Jaap de Boer noemde deze foto 'Een stralende dag'. Hij geniet ervan tijdens zijn reizen mooie, karakteristieke hoofden digitaal vast te leggen.
Jaap de Boer noemde deze foto 'Een stralende dag'. Hij geniet ervan tijdens zijn reizen mooie, karakteristieke hoofden digitaal vast te leggen.

‘Had niet verwacht Uitgelicht te zijn’

Algemeen

NIJVERDAL - In november kon iedereen genieten van prachtige kunstwerken die amateurkunstenaars uit de hele gemeente hadden aangeleverd voor de expositie ‘Eigen Oogst’ in de Smidse. Bezoekers raakten in vervoering van mooie schilderijen, sfeervolle foto’s, kunstig keramiek en bijzonder textielhandwerk.

Door te stemmen op hun favoriet bepaalden de bezoekers welke deelnemers de komende maand werk mogen exposeren in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. De tien kunstenaars krijgen allemaal een paar vierkante meter ruimte om hun vorm van kunstnijverheid aan het grote publiek te tonen.

De ‘uitgelichten’ reageren stuk voor stuk hetzelfde op de vraag hoe ze het vinden Uitgelicht te zijn: “Dit had ik nooit verwacht.”

Gesso/acryl

Marieke van Petersen noemt het zelfs ‘te veel eer’. “Ik vind het ontzettend leuk, laat daar geen misverstand over bestaan, maar het is voor mij niet de reden mee te doen aan Eigen Oogst. Ik zie het wel als een stukje waardering.” Haar schilderij ‘Mijn open boek’ is een soort autobiografie. “Ik zie het als mijn levensboek. De wilde zee laat zien hoe ik mij voelde toen ik het schilderde, niet zo goed dus, maar het schip (ik) houdt zich staande.”

Digitale foto

Jaap de Beer veroverde stemmen met zijn digitale foto ‘Stralende dag’. “Ik combineer graag mijn hobby’s reizen en fotograferen. Zeker op mijn verre bestemmingen kom ik vaak ‘karakteristieke hoofden’ tegen, die prachtige beelden opleveren, zoals dat van het meisje dat bij Eigen Oogst hing. Het is fijn om mijn inzet bekroond te zien in Uitgelicht.”


Quilt

Marjo Bonnier-Wolthuis laat weer een heel andere kunsttechniek zien. Met haar quilt ‘Overdaad’ hoopt zij meer bekendheid te geven aan deze voor veel mensen onbekende hobby. “Ik werk graag met oude materialen. Het is heel bevredigend met oude stoffen een prachtige nieuwe quilt te maken. Je kunt zo ook een mooie herinneringsquilt maken.”.

Bij quilten naai je diverse lapjes stof aan elkaar tot ze een mooi patroon vormen. Dat kan een soort mozaïek zijn, maar bijvoorbeeld ook een familiewapen of fantasiefiguur. Marjo heeft voor Oald Heldern de Noaberschop een lezing en workshops verzorgd over het maken van erfgoedquilts: quilts gemaakt van oude materialen, bijvoorbeeld kledingstukken of tafelkleden van je (voor)ouders. “Maar ik maak ook graag modernere quilts.”


Glasfusing

Marjan Harmsen is nog maar kort bezig met glasfusing en deed voor de eerste keer mee aan Eigen Oogst. “Mijn werkstuk is dus goed gelukt”, zegt ze lachend. “Toen iemand zei dat ik mee moest doen aan Eigen Oogst, dacht ik: echt niet! Maar ik vond mijn kunstwerk zo mooi dat ik toch besloot mee te doen. En nu ben ik Uitgelicht!”

Bij glasfusion maak je een compositie met diverse stukken glas die je vervolgens in een oven samen laat smelten. Net als bij andere kunstvormen kun je hiermee heel abstracte werkstukken maken, maar ook natuurgetrouwe afbeeldingen. Hoewel ze nog maar kort bezig is met glasfusing, is wel duidelijk dat dit echt haar kunstvorm is. “Het is hartstikke leuk om te doen en ik hoop dat mede door Uitgelicht meer mensen deze hobby oppakken.”


‘Ocean’ van Marinus de Vos, een abstract acryl op doek. Naast diverse abstracte schilderijen heeft hij ook een aantal niet-abstracte doeken. 

Abstract

Marinus de Vos werkt graag abstract, zoals zijn schilderij ‘Ocean’ bij Eigen Oogst liet zien. “Toen ik met pensioen ging en op zoek was naar een hobby, nam mijn buurvrouw me mee naar Irma Schuurman voor schilderlessen. Dat was zo leuk, dat ik het ben blijven doen. Ik vind het mooi om abstract te werken, maar ik schilder ook natuurgetrouwe landschappen.”

Aquarel

Herman Bonhof doet elk jaar wel mee aan Eigen Oogst en is nu voor de eerste keer met zijn aquaral ‘Leemhuussien’ Uitgelicht. “Dat was wel een verrassing. Mensen hebben vaak wat minder belangstelling voor aquarel, heb ik het idee, dus dat ik nu zoveel stemmen heb gekregen vind ik geweldig. Wat mij betreft is het de mooiste tak van sport. Ik gebruik ook wel eens olieverf, maar aquarel blijft toch mijn favoriet.”


Keramiek

Herman Fransen beaamt lachend dat hij inderdaad een Uitgelicht ‘slachtoffer’ is. “Het is een hele eer en je krijgt waardering voor het werk dat je doet.” Hij vindt het mooi dat hij zijn kennis en werkervaring nu kan toepassen in het maken van keramieken huisjes. “Ik werk met platte vormen die ik tegen elkaar zet, maar toch komt er nog heel wat bij kijken. Het ‘hand vormen’, wat mijn vrouw doet, krijg ik maar niet goed voor elkaar.”

Op keramiek gebied is veel mogelijk en Herman heeft zich de techniek van het raku stoken eigen gemaakt. Door het werkstuk met glazuur op hoge temperatuur te bakken en vervolgens snel af te koelen in een zuurstofvrije ruimte met rook, krijgt het glazuur een craquelé effect en in die scheurtjes trekt de rook, wat het geheel een bijzondere aanblik geeft. “Het vraagt wel enige oefening voor je dit proces goed onder de knie hebt. En elk werkstuk is weer anders.”

Portret

Michel van Dijk schildert en tekent vooral portretten van nationale en internationale artiesten. Hij is vaker uitgelicht geweest, maar blijft het een eer vinden. “Dat zoveel mensen op mijn werk stemmen blijft prachtig. Het schilderij van Bruce Springsteen is voor mij heel bijzonder en dat zien mensen er op de een of andere manier in terug.” Hij uit ook zijn bewondering voor alle andere uitgelichten. “We hebben hier in de gemeente ontzettend veel goede kunstenaars en ik vind het mooi die werken bij Eigen Oogst te zien. Sommigen kunnen het echt professioneel doen, denk ik dan, maar ja, ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat toch blijkt te zijn.”


Bestek en houtbewerking

Tia Teijema doet mee met haar sculpturen van bestek gesoldeerd op hout. Van Roel Imbos zullen diverse houten sculpturen te zien zijn. Hij kan wegens gezondheidsproblemen helaas niet zelf aanwezig zijn.

De expositie Uitgelicht is van 17 januari tot en met 12 februari te zien in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Tijdens openingstijden kan iedereen binnenlopen en de verschillende kunstwerken bewonderen. Van tijd tot tijd zijn de kunstenaars aanwezig om uitleg te geven over hun werk en hoe dat tot stand is gekomen.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17