Wethouder en loco-burgemeester Gea Oord uit haar bewondering voor de stappen die deze inburgeraars hebben gezet.
Wethouder en loco-burgemeester Gea Oord uit haar bewondering voor de stappen die deze inburgeraars hebben gezet. Foto: A. van Ipenburg

‘Jullie hebben een hele reis gemaakt’

Algemeen

NIJVERDAL - Tijdens een feestelijk avond kregen zo’n veertig inburgeraars vorige week woensdag hun certificaat overhandigd. Wethouder en loco-burgemeester Gea Oord sprak inspirerende woorden en feliciteerde allen persoonlijk.

“Ik heb diep respect voor wat jullie allemaal hebben bereikt,” begint Gea haar toespraak.  ”Jullie hebben een hele reis gemaakt, waar jullie niet voor gekozen hebben. Het is jullie overkomen. Afgelopen jaar, of jaren, hebben jullie hard gewerkt en vanavond ontvangen jullie het certificaat dat bewijst dat jullie in onze Nederlandse samenleving zijn ingeburgerd. Jullie spreken en begrijpen onze taal, wat nodig is om je hier beter thuis te voelen. Een taal die natuurlijk veel moeilijker is dan je eigen moedertaal. Het helpt je hopelijk hier te wortelen met alle ervaringen die je hebt opgedaan. Ervaringen die jullie graag met ons delen en waarvan wij weer veel leren of jullie thuislanden en culturen. Het zal nog regelmatig moeilijk zijn en je zult je soms niet begrepen voelen, maar geef niet op!”

Na een woord van dank aan de docenten, medewerkers van de gemeente en Stichting De Welle Vluchtelingenwerk, is het tijd voor de officiële certificaatuitreiking. Trots komen de inburgeraars een voor een naar voren, nemen de felicitaties en het certificaat in ontvangst en poseren gewillig voor foto’s. Ze krijgen een tas met Hellendoornse/Nijverdalse cadeautjes en nemen met een grote lach op hun gezicht weer plaats op hun stoel.

Hoort erbij

Anita Schuurman is docent en initiatiefnemer van deze avond en kijkt tevreden toe. “Het is alweer een paar jaar geleden dat we zo’n avond georganiseerd hebben,” vertelt ze. “De afgelopen vier jaar zijn er zeventig statushouders geslaagd, waarvan er vanavond ongeveer veertig aanwezig zijn. We konden de afgelopen jaren geen uitreiking doen, in verband met corona. Maar wij vinden dat wel belangrijk. Het is echt een teken voor de mensen dat ze erbij horen. Dat het er toe doet, wat ze gedaan hebben. Waar ze ook vandaan komen. Deze inburgeraars komen uit heel verschillende landen, Eritrea, Syrië, Honduras en Bosnië bijvoorbeeld. Het is mooi om te zien hoe er ook onderling een zekere verbinding ontstaat.”

Naast diverse toespraken is er tijd voor een dans en natuurlijk een feestelijk hapje en drankje.

Afscheid

Lidy de Koning is al een aantal jaren docent, maar gaat na dit schooljaar met pensioen. Ze beleeft deze avond met een lach en een traan. “Ik ben ontzettend trots op deze mensen,” zegt ze. “Het is niet makkelijk voor ze. Niet alleen nemen ze een behoorlijke ‘rugzak’ mee, hun cultuur speelt ook een grote rol. Als de man het niet nodig vindt, is het voor de vrouw soms heel lastig toch te gaan leren. In onze cultuur zijn vrouwen heel zelfstandig, bij hen soms niet. Wat is gepaste kleding? Hoe ga je om met elkaar en bijvoorbeeld de leraar? Dat zijn allemaal dingen die tijdens de lessen aan de orde komen. Een van de leerlingen was het bijvoorbeeld niet met mij eens en ging tegen mij in. Een ander riep hem tot de orde, want voor een leraar moet je respect tonen, die spreek je niet tegen. Terwijl dat hier best kan.” Lidy geniet duidelijk van haar rol als leraar voor deze groep mensen. “Eind jaren ‘70 ben ik begonnen als docent Nederlands in ‘Turkse moedertaal klassen’. Dat heb ik 19 jaar gedaan, waarna ik bij diverse andere scholen heb gewerkt. Op mijn negenenvijftigste solliciteerde ik bij het ROC en moest even slikken toen bleek dat ik in Nijverdal zou gaan werken. Niet meer op de fiets naar mijn werk... Dat gevoel verdween al snel en ik wilde hier niet meer weg. Nu eindigt het en ga ik het enorm missen. Het was fantastisch!”

Met z'n allen op de foto nadat iedereen zijn certificaat en felicitaties in ontvangst heeft genomen. Veel trotse en blije gezichten dat (nog) een moeilijk deel van hun reis is afgerond.
Afbeelding
Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 12 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11