Peter en Henny (rechts) tonen vol trots de drukproef van hun boek 'Jongen van Kotte'. Ze hebben hier samen hard aan gewerkt en vinden het een eer dat het boek straks in veel boekwinkels te koop zal zijn.
Peter en Henny (rechts) tonen vol trots de drukproef van hun boek 'Jongen van Kotte'. Ze hebben hier samen hard aan gewerkt en vinden het een eer dat het boek straks in veel boekwinkels te koop zal zijn. Foto: A. van Ipenburg

‘Er zijn meerdere jongens van Kotte’

Algemeen

NIJVERDAL/HENGELO - Henny Everts heeft aan de wieg gestaan van de regionale omroepen in Nederland. Als eerste kreeg hij toestemming regionale tv te maken in Overijssel. Daarnaast heeft hij veel betekend voor Twentsche Courant Tubantia en wist hij met ‘Jonge leu’ RTV Oost Nederland breed op de kaart te zetten.

Hoewel hij eigenlijk al jaren bezig was zijn levensverhaal te schrijven, kwam er pas vaart in, toen hij in contact kwam met mediajournalist Peter Schavemaker. Deze Nijverdaller voelde zijn vingers kriebelen en wilde een boek over RTV Oost maken. Eerder heeft hij het boek ‘100 jaar Hilversum mediastad’ geschreven. “Het idee voor een boek over de regionale omroep sudderde al een tijdje en in mijn research kwam ik natuurlijk in contact met Henny Everts”, vertelt Peter. “De stukken die hij al geschreven had in combinatie met al het materiaal dat hij heeft, gaf het boek al snel vorm. Veel van de informatie kende ik niet, maar bleek essentieel als basis. Nu hebben we het boek echt in handen en we zijn beide zwaar onder de indruk.”

Boeken signeren

“We hebben net de gedrukte boeken opgehaald en het ziet er goed uit”, zegt Henny. “Het voelt nog wat onwerkelijk, maar ik heb het nu toch echt in handen. Ik ben gewoon trots.” Hij klinkt geëmotioneerd als hij vertelt dat ze de eerste exemplaren naar boekhandel Broekhuis in Hengelo hebben gebracht, waar hij gelijk vijftig exemplaren mocht signeren. “Dan kunnen mensen een gesigneerd exemplaar kopen”, zegt hij onder indruk. “De cover lijkt op de boeken over bijvoorbeeld Derksen, Kieft en Gijp, maar daar houdt de vergelijking wel op. Ik hoop dat het boek goed ontvangen wordt. De mensen hier kennen RTV Oost en TC Tubantia wel, maar niet de geschiedenis, niet mijn inbreng. In dit boek leren ze mij kennen, leuke dingen uit mijn leven, maar ook ernstige zaken, alles met de nodige relativering.”

“Het is een boek met meerdere lagen”, vult Peter aan. “Het heeft sowieso twee delen. Het eerste deel is Henny’s verhaal, in romanvorm geschreven. Het tweede deel bestaat uit interviews die ik had met mensen die op de een of andere manier professioneel met Henny te maken hebben gehad.”

“En die verhalen zijn niet alleen maar positief”, zegt Henny. “Er zijn verschillende mensen die zich kritisch uitlaten over mij, of andere collega’s uit het vak. Ze vertellen ook niet zozeer over hun ervaringen met mij, maar meer over hun ervaringen met RTV Oost, wat dat voor hen betekend heeft. Het verhaal van Danny de Vries over zijn verslaglegging van de vuurwerkramp is daarvan een prachtig voorbeeld.”

Jongen van Kotte

“Het is bijna een geschiedenisboek”, vertelt Peter. “Een boek alleen over Henny of RTV Oost had saai uit kunnen pakken, maar hier zitten heel veel lagen in. Het is het verhaal van een jongetje dat voetballer wilde worden, maar flinke sporen in de mediawereld achterliet, over de textielindustrie, regionale media, sociaaleconomische omwentelingen en heel veel mensen die in aanraking zijn gekomen met Henny en daardoor eigenlijk ook ‘een jongen van Kotte’ werden. Ik vond het in ieder geval bijzonder met deze man samen te werken en ik vind het prachtig te zien hoe blij het hem maakt dat het boek er nu echt is.”

‘Jongen van Kotte’ slaat op de Hengelose wijk ‘t Kotte, waar Henny Everts opgroeide. Zijn vader werkte bij de Stork machinefabriek, waar ze vlakbij woonden. Door zijn vader komt Henny al op jonge leeftijd in aanraking met de regionale omroep; zijn vader luisterde veel naar RONO, de radiozender voor Oost- en Noord-Nederland. Henny heeft overduidelijk warme herinneringen aan zijn jeugd.

Lancering

Het boek ‘Jongen van Kotte’ wordt vandaag, vrijdag 30 september, officieel gelanceerd bij boekhandel Broekhuis in Hengelo, waarna het daar en via de gangbare kanalen te koop is. Tijdens de presentatie staan Henny nog wat verrassingen te wachten om er een echt feestje van te maken.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 4 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 5 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 6 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 10 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 12 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 15 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49