Jan Verhoek krijgt bij de Blokkendoos de versierselen die horen bij het cultuurburgemeesterschap omgehangen door Jaap Harmsen.
Jan Verhoek krijgt bij de Blokkendoos de versierselen die horen bij het cultuurburgemeesterschap omgehangen door Jaap Harmsen.

‘Noem me ijdel, maar ik vind dit hartstikke leuk’

Algemeen

HELLENDOORN - Zo’n half jaar geleden legde het cultuurteam inwoners van onze gemeente de vraag voor, wie de volgende cultuurburgemeester moest worden. Vorige week donderdag maakten ze, na de nodige hints, bekend dat Jan Verhoek deze functie de komende twee jaar zal vervullen.

Hij treedt daarmee in de voetsporen van Jaap Harmsen en Johan Kampman. “Begin december kwam iemand van het cultuurteam bij me en vertelde dat mijn naam genoemd was als nieuwe cultuurburgemeester”, vertelt Jan. “Nou, toen voelde ik me toch wel gelijk heel vereerd. Blijkbaar heb ik in het verleden het nodige goed gedaan.” Hij lacht. “Het is misschien ijdel, maar dat mensen spontaan mijn naam noemen, vind ik toch wel hartstikke leuk. Ik denk dat het redelijk bij mij past en heb ontzettend veel zin hier inhoud aan te geven.”

Ideeën

Jan heeft genoeg ideeën om diverse aspecten van cultuur onder de aandacht van een breder publiek te brengen. “Mijn stokpaardje is toch wel cultuur in de publieke ruimte. In het verleden heb ik mij sterk gemaakt voor bijvoorbeeld het kunstwerk de ‘Schone Slaapster’ langs de Regge op de grens van Hulsen en Hellendoorn. Daarnaast spreekt de muurschildering op wijkgebouw de Blokkendoos mij erg aan. Volgens mij zijn er nog genoeg kale muren in de gemeente die we kunnen omtoveren tot kunstwerk. Met een schilderij, of een prachtig muurgedicht. Taal, mijn andere stokpaardje...”

Ook een kunstwerk op het tunneldak draagt Jan een warm hart toe. “Als ik daar zo loop, geniet ik van de parkachtige uitstraling, maar ik vind het nog wel erg veel gras. Daar zou ik graag verandering in brengen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat lang niet alle plannen (financieel) haalbaar zijn. En het gaat niet zozeer om de ideeën die ik heb, maar om die van de inwoners.”

CultuurCaravaan

“Dat was toch vooral de reden om de CultuurCaravaan in 2017 in het leven te roepen. Ideeën voor de cultuurvisie moesten niet vanuit de ambtenarij komen, maar van onderop, van de inwoners. Daaruit is het cultuurteam voortgekomen. Bij de CultuurCaravaan zijn heel wat leuke initiatieven binnen gekomen. Zo hebben inwoners in januari 2018 zelf een top 16 van culturele ideeën samengesteld. Hier wordt nog steeds aan gewerkt en in de loop van de jaren zijn er nieuwe ideeën toegevoegd. Ideeën waarbij inwoners aan het roer staan van hun eigen culturele werkgroep.”

Door initiatief van een inwoner is bijvoorbeeld een monument voor overleden kinderen op de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan ontstaan, zijn er gratis muziekworkshops aangeboden aan inwoners en is er een gedichtenfietsroute gemaakt met gedichten van eigen inwoners op de mooiste plekken in de gemeente.

Verscheidenheid

Elke cultuurburgemeester heeft zo zijn eigen speerpunten, ingegeven door de persoonlijke achtergrond. “Johan is echt een theater- en evenementenman, bij Jaap speelt muziek de boventoon en ik ben een taal- en boekenjunk. Die interesses en achtergronden bepalen mede welke onderwerpen je meer aandacht wilt geven. Dat brengt gelijk al diversiteit in onze inbreng. Tegelijkertijd zijn we ons er allemaal van bewust dat wij ambassadeur zijn van het totale, brede cultuuraanbod hier in de gemeente. Daarmee is de verscheidenheid ook gewaarborgd. Als cultuurburgemeester mag ik het boegbeeld van het cultuurteam zijn. In het cultuurteam zitten inwoners, raadsleden en ambtenaren. Een combinatie van mensen die je nodig hebt om ideeën in te brengen en uit te voeren. Niet alles kan namelijk zomaar. Soms zijn er vergunningen nodig en vrijwel altijd hangt er een prijskaartje aan. De betrokken ambtenaren weten of voor bepaalde ideeën wel of geen vergunning nodig is en welke dan. Voor mijn stokpaardje, cultuur in de publieke ruimte, zal dat regelmatig aan de orde zijn. Maar, nogmaals, het zijn niet mijn ideeën die tellen, het gaat om de inwoners en hun initiatieven.”

Mooi is dat iedereen zich aan kan sluiten bij de CultuurCaravaan. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar cultuurcaravaan@hellendoorn.nl. Inwoners die een nieuw cultureel initiatief willen starten kunnen zich hier ook melden. Volg ze op Facebook of Instagram voor meer informatie.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17