De Lantaarn is naast de clubnights en concerten een zeer geschikte locatie voor het vieren van een bruiloft of bedrijfsfeest. Jasper en zijn team zorgen bij elke gelegenheid voor een sfeervolle aankleding.
De Lantaarn is naast de clubnights en concerten een zeer geschikte locatie voor het vieren van een bruiloft of bedrijfsfeest. Jasper en zijn team zorgen bij elke gelegenheid voor een sfeervolle aankleding.

‘De Lantaarn wordtsteeds duurzamer’

Algemeen

HELLENDOORN - Met het isoleren van de buitenmuren en het afsluiten van het gas is De Lantaarn weer een stukje duurzamer geworden. Eigenaar Jasper van der Kolk blikt tevreden terug op de stappen die hij al gezet heeft.

“We zijn al een mooi eind op weg”, vertelt hij. “De Lantaarn wordt steeds duurzamer, zoals ik dat al die tijd al voor ogen had. Nu we de muren geïsoleerd hebben, is het een stuk makkelijker hier een aangename temperatuur te realiseren.” Hij wijst op een airco-unit. “Dat werkt een heel stuk beter dan de gaskachels die we hadden. Ik ben hier als een soort cowboy begonnen en het was echt wel een beetje vergane glorie. Vorig jaar hebben we de keuken volledig vernieuwd en toen heb ik besloten volledig van het gas af te gaan. Zover zijn we nu en dat vind ik wel een fijn idee. Naast de muurisolatie ben ik de laatste tijd druk geweest alle 500W lampen te vervangen voor milieuvriendelijke exemplaren. Dat scheelt niet alleen in de kosten, de temperatuur is nu veel beter te beheersen.”

Nieuw dak

In de toekomst staan een nieuw dak en zonnepanelen op de planning. “Het dak is aan vernieuwing toe en een nieuw dak zou ik het liefst vol leggen met zonnepanelen. Ik vraag me alleen af of dat wel echt iets toevoegt. De zonnepanelen werken namelijk eigenlijk alleen overdag, als de zon schijnt, en de Lantaarn is vooral ‘s avonds en ‘s nachts operationeel. De overdag opgewekte energie opslaan is helaas nog niet echt mogelijk...” Hoe het ook uitpakt De Lantaarn wordt in de toekomst nog verder verduurzaamd.


Het nieuwe emballagehok met genoeg ruimte voor een goede opslag van de nieuwe hard plastic bekers. - Foto: Jasper van der Kolk

Afvalberg

“Wat mij al jaren een doorn in het oog is, is de enorme hoeveelheid plastic afval die we hier creëren”, vertelt Jasper verder. “Na een clubnight bijvoorbeeld, heb ik het hele plein vol liggen met vuilniszakken plastic bekertjes. Dat zijn gerecyclede bekertjes, maar die moeten wel apart opgehaald en verwerkt worden. Bij collega’s Lucky en Zaal Dijk werken ze al een paar jaar met hard plastic bekers en dat gaan wij hier ook doen. Met de nieuwe keuken hebben we hiervoor een goede vaatwasser en voldoende bergplaats gekregen, dus nu kan het eindelijk. Dat betekent wel dat we van de bezoekers verwachten dat ze de bekers weer inleveren en niet op de grond gooien of mee naar buiten nemen en in het dorp laten slingeren. Dat zal mij dan weer een hoop opruimwerk schelen!” Jasper legt uit dat hij nu na elke avond een rondje door het dorp maakt om de rommel op te ruimen.

Mooie avond

“Ik heb echt een ontzettend mooi vak en ik wil dat de mensen hier een mooie avond hebben. Als de tent hier vol is, geniet ik volle bak. We bieden hier vertier voor iedereen. Van bruiloften en bedrijfsfeesten tot clubnights en concerten. Ik probeer echt een gevarieerd programma te bieden, voor iedereen vanaf 17 jaar. Soms vragen mensen wel eens waarom ik geen echt ‘grote’ namen boek, maar dat is vrijwel niet haalbaar. De concurrentie van gesubsidieerde poppodia als Hedon in Zwolle en de Metropool in Hengelo/Enschede is te groot. Ik wil het wel heel graag, maar het kan er niet uit. Dan stop ik liever meer energie in de Stichting Popbelang. Dat wil ik nog verder uitbreiden. Die stichting is vooral bedoeld voor onbekend lokaal talent en daarvan hebben we er al diverse gespot!”

Voor de komende weken staan alweer leuke activiteiten gepland, zoals een Doe Maar tribute, een Hazes-avond en op 30 september een avond met lokale bands. Kijk voor het volledige programma op lantaarn.nl

Afbeelding
Meewandelen met 42e editie van de Amortocht 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe woning? Neem de lage hypotheekrente mee! gisteren
Afbeelding
'Verwachten veel kunstwerken' 1 okt., 11:58
Afbeelding
Rayen Panday komt naar ZINiN met cabaretshow 30 sep., 19:56
Afbeelding
Ontdek de innerlijke uitvinder bij ZINiN Bibliotheek 30 sep., 18:08
Afbeelding
De ideale tafel wordt voor je op maat gemaakt 30 sep., 12:15
Afbeelding
Werkgroep Wonen reageert op beroepschrift Plan de Grave 30 sep., 10:00
Afbeelding
Het binnen-buitengevoel in alle seizoenen 30 sep., 07:45