Afbeelding
Foto: A. van Ipenburg

Twintigste expositie amateurkunst

Algemeen

NIJVERDAL - De twintigste editie van Eigen Oogst wordt vrijdagavond feestelijk geopend door onze cultuurburgemeester, Jan Verhoek. Begin deze week nam hij vast een kijkje bij de opbouw.

Die opbouw verliep voorspoedig, liet Rinke Slump, bestuurslid, weten. Voor deze twintigste editie hebben weer bijna 150 amateurkunstenaars uit de gemeente Hellendoorn een werk ingeleverd. Net als voorgaande jaren zijn de kunstwerken heel divers. Traditiegetrouw zijn er veel schilderijen, maar ook de keramiek- en beeldhouwkunst zijn weer vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er prachtige foto’s, textiele kunstwerken, glas- en metalen sculpturen te bewonderen. Blikvanger bij binnenkomst is dit jaar een geweldig kledingstuk.

Stichting

De Stichting Eigen Oogst werd in 2006 opgericht, maar in de jaren daarvoor waren er al exposities. In 2003 en 2004 werden die georganiseerd door de Culturele Raad Hellendoorn, in 2005 deden de organisatoren dat zelfstandig. De eerste jaren vond de expositie in wisselende (leegstaande winkel-)panden in het centrum van Nijverdal plaats, tot zij in 2012 een vaste plek vond in De Smidse. Slechts één keer kon de expositie niet doorgaan, in 2020 gooide corona roet in het eten.

Kunstwerken

“We zijn blij en trots dat we al voor de twintigste keer Eigen Oogst mogen organiseren”, vertelt Rinke. “En dat er weer zoveel mooie en uiteenlopende kunstwerken zijn ingeleverd. De deelnemers kunnen zich van tevoren aanmelden, maar de meeste komen op de inleverdag gewoon hier. We hebben dus vooraf niet echt een duidelijk beeld waar we op kunnen rekenen. Alle kunstwerken zijn welkom, zolang ze aan de eisen voldoen, die iedereen terug kan vinden op onze website. We nodigen elk jaar zo’n 400 mensen persoonlijk uit deel te nemen. Die sturen we een e-mail ter herinnering dat Eigen Oogst er weer aan zit te komen. Prachtig dat ruim een derde daarvan deelneemt. De deelnemers en bezoekers zijn nog steeds enthousiast en wij, het bestuur en andere vrijwilligers, ook. Wat ik misschien wel het leukste vind, is dat er elk jaar weer nieuwe kunstenaars meedoen. Mensen die een geweldige hobby uitoefenen en het resultaat daarvan met het grote publiek willen delen. Dat levert weer nieuwe inspiratie op.”

Uitgelicht

Heel bijzonder dit jaar is het motorblok dat een van de deelnemers heeft gebracht. “Hij heeft alle onderdelen helemaal zelf gemaakt”, vertelt Rinke met bewondering. “En het werkt ook echt. Mensen zullen zich misschien afvragen of dit kunst is, maar wij als bestuur vonden van wel. Als je zoiets met je eigen handen kunt maken, is dat kunst. De meningen over de kunstwerken lopen ongetwijfeld weer heel erg uiteen en dat mag. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Daarom is het fijn dat iedere bezoeker mag aangeven welk kunstwerk hem of haar het meeste aanspreekt. Iedereen krijgt bij binnenkomst een formulier waarop zij dit kunnen invullen. Na afloop van Eigen Oogst gaan we de stemmen tellen en de kunstenaars die de meeste stemmen krijgen, mogen een aantal van hun werken tentoonstellen tijdens de expositie Uitgelicht in het Huis voor Cultuur en Bestuur, begin volgend jaar.”

Expositie Eigen Oogst

Eigen Oogst is van 4 tot en met 26 november dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Elke zondag en twee zaterdagen is er live-muziek. Kijk voor het hele programma op www.eigenoogst.nl

Vrijwilligers

Stichting Eigen Oogst wil graag haar groep vrijwilligers uitbreiden. Ze zoeken ‘vaste’ vrijwilligers, maar zijn ook erg geholpen met een ploeg sterke mensen die wil helpen met het op- en afbouwen van de panelen (welke sportploeg biedt zich aan?). Veel vrijwilligers en bestuursleden zijn al zo’n beetje vanaf het begin actief bij de stichting en zij zouden graag wat vers (jong) bloed in de stichting zien.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17