Afbeelding

Hellendoorn brengt vrachtvervoer in kaart

Algemeen

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn voert komende week onderzoek uit naar de hoeveelheid doorgaand vrachtverkeer door Hellendoorn. De gemeente hoopt zo inzicht te krijgen in de aantallen vrachtwagens die door Hellendoorn denderen.

In week 50 zal met behulp van camera's onderzoek verricht worden naar het doorgaand verkeer op de verbindingen tussen oost en west in Hellendoorn. De gemeente hoopt zo betere inzichten te krijgen in het vrachtverkeer op de route van de Schuilenburgerweg, via de Dorpsstraat, Schapenmarkt en Geerhard Boschstraat. Deze gegevens worden gebruikt als input voor de nieuw op te stellen mobiliteitsvisie. De camerabeelden worden na verwerking vernietigd.

Klachten
De hoeveelheid vrachtverkeer in Hellendoorn was voor omwonenden al vaker aanleiding om te klagen, zowel bij de gemeente als in het algemeen. Vrachtverkeer zorgt namelijk in de praktijk voor onder meer trillingen, geluidsoverlast, uitstoot en een gevoel van onveiligheid. Op de betreffende route fietsen namelijk ook best veel kinderen die naar één van de basisscholen in Hellendoorn gaan. En de combinatie van jonge kinderen en vrachtverkeer is zorgwekkend. Mede daarom krijgen kinderen op de scholen ook al voorlichting specifiek over de gevaren van vrachtverkeer en de 'dode hoek'; een plek langs de vrachtwagen waar zij voor de chauffeur geheel onzichtbaar zijn.

Niet uniek
De aanwezigheid van vrachtverkeer in een kern als deze is niet uniek in Twente; ook veel andere kernen kampen met problemen op dit vlak. De hoeveelheid vrachtvervoer over de weg is toegenomen de afgelopen jaren, zeker nu de Twentse economie harder groeit dan verwacht. Dit heeft echter wel de keerzijde dat dit soort verkeer vaker door een kern als Hellendoorn dendert.

Oplossingen
De gemeente Hellendoorn wil eerst het onderzoek afwachten voor ze concrete maatregelen nemen. Wellicht valt het in de praktijk namelijk mee; de mate van 'veel' verkeer is immers wat subjectief en varieert van inwoner tot inwoner. Mogelijke oplossingen die in andere kernen werkten zijn het actief afsluiten van de kern voor vrachtvervoer, al dan niet in combinatie met dirigeren over een rondweg. Zo wordt in Weerselo een rondweg aangelegd om het vrachtverkeer buiten deze kern te houden, hoewel dit een jaren durend en bijzonder kostbaar proces is en er veel discussie is over het nut en noodzaak.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 7 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 9 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 9 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 15 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 18 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 19 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49