Afbeelding
Foto: St SOS

S.O.S. heeft geld beschikbaar voor senioren

Algemeen

HELLENDOORN/NIJVERDAL - De Stichting Ondersteuning Senioren (S.O.S.) geeft subsidies voor activiteiten en aanschaffingen die het welzijn van senioren in de gemeente Hellendoorn bevorderen. Er komen echter te weinig aanvragen binnen.

"We zijn al ruim dertig jaar actief om senioren binnen de gemeente Hellendoorn financieel te ondersteunen bij nuttige of aangename dingen", aldus Gerard Klein, voorzitter van de S.O.S. "In de begintijd als Vrienden van Welzijn Ouderen, de laatste jaren onder de naam Stichting Ondersteuning Senioren Hellendoorn-Nijverdal, afgekort S.O.S. We stimuleren op aanvraag initiatieven, helpen financieel bij een opstart, kunnen geld geven voor de aanschaf van materialen en dergelijke, als het maar bevorderlijk is voor het welzijn van ouderen binnen de gemeente Hellendoorn", vervolgt Klein.
"Het moet wel gaan om een groep senioren en niet om een enkele persoon", vult Reinder van Zanten, penningmeester, aan. "Dat kan een vereniging of stichting zijn, maar ook gewoon een groep senioren die samen iets willen doen of gebruiken. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten er geen andere, meer logische, wegen voor ondersteuning bestaan en sommige activiteiten vallen ook buiten de boot, bijvoorbeeld als ze hoofdzakelijk politiek of religieus van aard zijn".

Er komen veel voorbeelden van aanvragen op tafel, die de afgelopen tijd tot een financiële bijdrage hebben geleid. Soms van maar net honderd euro, soms van een paar duizend euro. Een kleine greep: Na een verbouwing van de Hospice Noetsele werden de vier kamers van een tv voorzien; Een groep senioren in één van de kernen kon een koersbaluitrusting kopen; Er werden bijdragen gegeven aan beweeg- en beleeftuinen voor ouderen; Geld voor de opstart van het Parkinson Café en bijvoorbeeld ook voor het op weg helpen van senior speeddates; Laptops voor een project, waar basisschoolleerlingen en ouderen over en weer kennis en vaardigheden overdragen; Allerlei subsidies voor initiatieven die beweging van ouderen stimuleren, maar die tegelijk ook vaak een belangrijk sociaal aspect hebben. Zoals de aanschaf van voetbaltenues (zie foto) voor het aantrekkelijker maken van de Wandelvoetbalvereniging Regge United, een seniorenclub voor de hele gemeente Hellendoorn.

"De laatste tijd is het aantal aanvragen om ondersteuning beperkt. Toch zullen er vast nog heel veel ideeën en wensen in onze gemeente leven, die met steun van de S.O.S. gerealiseerd kunnen worden. Maar dat gebeurt dan niet omdat men ons niet kent of niet weet te vinden", stelt Reinder van Zanten.
"De grote organisaties, zoals Stichting DeWelle, weten van ons bestaan en bemiddelen wel eens bij een aanvraag. Maar van kleine organisaties of gewoon groepjes van ouderen vernemen we te weinig. En het is natuurlijk jammer dat wij geld beschikbaar hebben waar ouderen nuttige en aangename dingen van kunnen doen, maar waar niet om gevraagd wordt. Dus kom op met die aanvragen!" benadrukt Gerard Klein. De S.O.S. (erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling ANBI) krijgt zelf geld via donaties vanuit de burgerij. In de blad Even Buurten, dat in april bij senioren in de bus valt, zit een acceptgiroformulier dat voor een gift kan worden gebruikt. "En of die gift nu twee euro of vijftig euro is, het wordt allemaal evenzeer gewaardeerd. En dat geldt natuurlijk ook als men zelf de overschrijving maakt naar onze bankrekening NL88 INGB 0005 3216 99. Dit krantenartikel levert vast weer nieuwe aanvragen op, dus we hebben de donaties hard nodig", besluit Van Zanten. Aanvragen voor een subsidie moeten schriftelijk worden ingediend op een speciaal formulier, digitaal verkrijgbaar via ondersteuningsenioren@outlook.com of (als papieren versie) aan de balie van De Welle, Constantijnstraat.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 11 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 12 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 13 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 16 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 19 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 22 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 22 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49