Afbeelding

Onenigheid over nieuwe zorginstelling houdt aan

Algemeen

HELLENDOORN - De komst van dertig zorgunits houdt de gemoederen al langere tijd bezig voor inwoners van het buurtschap Hancate. Zij maken zich zorgen over de veiligheid als de zorgunits er komen, die plaats moeten bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen en verslaving.

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat er aan de Ommerweg 30 zorgunits gerealiseerd zullen worden. Een besluit dat niet in goede aarde viel bij omwonenden. Een aantal omwonenden hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om hun belangen te behartigen. Advocaat Maaike Weda vertelt waar de schoen wringt: "Het worden woningen waar verstandelijk beperkte bewoners komen, die uitbehandeld zijn. Vaak hebben zij ook een verleden met verslaving- of psychiatrische problematiek. Uitbehandeld betekent dat ze niet te genezen zijn. Die combinatie zorgt ervoor dat de omwonenden zeer huiverig zijn voor de plannen van Oranjeborg en de gemeente."

Drukste kruispunt
Vooral de locatie is de omwonenden een doorn in het oog. Deze voldoet volgens hen niet aan wat de toekomstige bewoners nodig hebben, namelijk een prikkelarme omgeving. Het terrein aan de Ommerweg ligt aan wat wordt gezien als het drukste kruispunt van de omgeving. Een tweede struikelblok daarbij is de capaciteit van hulpdiensten. De Werkgroep buurtschappen Egede, Hancate, Eelen en Rhaan beschrijft dat de bewoners van Oranjeborg intensieve zorg en begeleiding nodig zullen hebben, waardoor tijd en aandacht voor andere noodsituaties zal verminderen.

Politiek
De vestiging in Hancate zou de vijfde worden van zorginstelling Oranjeborg. Tot het zo ver is zal de Hellendoornse politiek zich er nog volop in moeten verdiepen. Bovengenoemde werkgroep heeft zich op het onderwerp gestort, en ook Lokaal Hellendoorn is kritisch over de plannen. Een vorige informatiebijeenkomst afgelopen mei wist de gemoederen nog niet echt te bedaren. Hoewel veel omwonenden naar de bijeenkomst waren gekomen om hun vragen te kunnen stellen, ontbrak een vertegenwoordiger van Oranjeborg om deze te beantwoorden.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 11 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 12 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 13 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 16 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 19 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 22 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 22 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49