Op weg naar normaal vieren bij H.G. Daarle

DAARLE - De afgelopen maanden waren een beproeving van haast Bijbelse proporties. Een stelling waar ook mening kerkganger het mee eens zal zijn; sinds de start van de coronacrisis zijn veel kerken gesloten voor hun parochies die er juist nu veel steun uit zouden putten. Maar gelukkig worden maatregelen nu weer versoepeld; ook de Hervormde Gemeente Daarle is bezig met de terugkeer naar normaal vieren.

Achter de (beeld)schermen is veel doorgegaan bij de Hervormde Gemeente. Zo werden online-diensten gehouden die goed bekeken en beluisterd werden. Ook de diverse kerkelijke commissies konden online vergaderen en het nodige gemeentewerk afhandelen. Zo kon men er ook telefonisch zijn in deze moeilijke tijd voor parochianen die sterk behoefte hadden aan contact. We mogen dan ook dankbaar zijn voor alles wat wel kon, zo benadrukt ds. Evert-Jan Prins.

Coronacommissie
Binnen de gemeente is ook een heuse coronacommissie actief die invulling geeft aan het vieren en kerkelijk leven binnen de 1,5 meter samenleving. De groep - twee kosters, drie kerkenraadsleden en één lid van de adviescommissie - zette zich onder meer in voor de digitale diensten.

Nu kijken zij naar de mogelijkheden om weer fysiek te vieren. Per 1 juli mag men met 100 personen in een kerk, wat gaandeweg hopelijk uitgebreid kan worden naar normaal.

Richtlijnen
De verruiming van viering is alleen mogelijk met naleving van de richtlijnen van het RIVM. De kerk gebruikt hiervoor het protocol van de Protestantse Kerk Nederland. Dit schrijft onder andere voor dat men voorlopig niet kan zingen in de kerk. "Wij ervaren het als een ingrijpende maatregel dat we de lofzang niet in de kerk gaande kunnen houden. Maar zoals het er nu uitziet, is deze maatregel wel nodig. Zingen lijkt een bron van besmetting te kunnen zijn. We zijn wel van mening dat ons dit niet in de weg moet staan een eredienst te houden." Ook anders dan gewend zal de kerk erop ingericht zijn 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De kerk hoopt dat bezoekers dit goed na zullen leven alleen dan ontstaat ruimte voor verdere verruiming. In een gezamenlijk kerkblad dat rond begin juli uitkomt, kunt u meer lezen over hoe het openstellen van de kerk in zijn werk zal gaan.

Meer berichten
 
Auto zoeker