Afbeelding
Foto: Joash Korfker

“Je moet een beetje ballen hebben!”

Algemeen

NIJVERDAL – Eva Kerklaan is voor een periode van 16 weken tijdelijk raadslid voor de ChristenUnie in onze gemeente. De 23-jarige vervangt Henk Maneschijn in de lokale fractie.

De politieke drive komt volgens Kerklaan deels vanuit haar karakter. “Als ik iets zie wat een probleem vormt, dan pak ik het aan.” Vanuit haar opleiding Filosofie heeft ze naar eigen zeggen een kijk op de wereld gekregen. “Ik wilde op een bredere manier naar de wereld kijken, ik ben heel bewust geen politicologie gaan studeren.”

Tienerdroom
De politiek is geen onbekende voor Kerklaan. Naast de lokale fractie is ze ook actief als bestuurslid van PerspectieF, de landelijke jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Als tiener had ze de droom om de eerste vrouwelijke premier te worden. “Ik moet zeggen dat die ambitie een beetje verwaterd is, maar ik hoop dat iemand anders het doet!”

Diversiteit
Kerklaan benadrukt dat het haar niet zozeer gaat om het aantal vrouwen in de politiek, maar om diversiteit. “De lokale politiek is vaak de man van 40-plus”, legt ze uit. “Er is wel een trend dat er meer diversiteit in de politiek komt, in de kieslijsten wordt er ook steeds meer op gelet.” Verder geeft de studente Filosofie aan geen boegbeeld te hoeven zijn, maar dat iedereen gerepresenteerd moet worden in de politiek.

Recht voor de raap
Kerklaan zegt op te kijken naar Tweede Kamerlid Mirjam Bikker. “Die zegt recht voor de raap wat ze wil, zo wil ik het ook aanpakken.” Verder meent de Nijverdalse dat je als vrouw wel je mannetje moet staan in de politiek. “Het klinkt raar, maar het is belangrijk als vrouw om een beetje ballen te hebben”, lacht ze.

Toekomst
Ze leidt een druk bestaan. “Ik heb net zoveel uren in de dag als een ander, maar als je er voldoening uit haalt kan echt heel veel.” Na haar 16 weken als raadslid heeft de 23-jarige al genoeg gepland. “Ik ga mijn bachelor afronden en ik doe nog een bestuursjaar bij de landelijke jongerenorganisatie. Daarna ga ik campagneteams leiden, want dan beginnen de gemeenteraadsverkiezingen alweer!”

Tekst: EG-WÉL

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 8 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Bas en Tim leverden beide mooie prestaties afgelopen weekend.
Fysion boekt mooie resultaten op NK-heren turnen tweede divisie 10 uur geleden
Afbeelding
Bootcamp for Kids in de meivakantie 14 uur geleden
Afbeelding
Scouting de Reggegroep houdt fietspuzzeltocht 16 uur geleden
Een grote groep klanten stond woensdagochtend te wachten tot ze 'hun' nieuwe Aldi van binnen konden bekijken.
'Het is een prachtige winkel geworden' 19 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 20 uur geleden
Coach Jan Mensink was teleurgesteld na afloop van de wedstrijd (foto: Wim Beunk).
Heren Het Ravijn treffen De Zaan en verliezen 24 apr, 19:49