Foto: Joash Korfker

“Je moet een beetje ballen hebben!”

NIJVERDAL – Eva Kerklaan is voor een periode van 16 weken tijdelijk raadslid voor de ChristenUnie in onze gemeente. De 23-jarige vervangt Henk Maneschijn in de lokale fractie.

De politieke drive komt volgens Kerklaan deels vanuit haar karakter. “Als ik iets zie wat een probleem vormt, dan pak ik het aan.” Vanuit haar opleiding Filosofie heeft ze naar eigen zeggen een kijk op de wereld gekregen. “Ik wilde op een bredere manier naar de wereld kijken, ik ben heel bewust geen politicologie gaan studeren.”

Tienerdroom
De politiek is geen onbekende voor Kerklaan. Naast de lokale fractie is ze ook actief als bestuurslid van PerspectieF, de landelijke jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Als tiener had ze de droom om de eerste vrouwelijke premier te worden. “Ik moet zeggen dat die ambitie een beetje verwaterd is, maar ik hoop dat iemand anders het doet!”

Diversiteit
Kerklaan benadrukt dat het haar niet zozeer gaat om het aantal vrouwen in de politiek, maar om diversiteit. “De lokale politiek is vaak de man van 40-plus”, legt ze uit. “Er is wel een trend dat er meer diversiteit in de politiek komt, in de kieslijsten wordt er ook steeds meer op gelet.” Verder geeft de studente Filosofie aan geen boegbeeld te hoeven zijn, maar dat iedereen gerepresenteerd moet worden in de politiek.

Recht voor de raap
Kerklaan zegt op te kijken naar Tweede Kamerlid Mirjam Bikker. “Die zegt recht voor de raap wat ze wil, zo wil ik het ook aanpakken.” Verder meent de Nijverdalse dat je als vrouw wel je mannetje moet staan in de politiek. “Het klinkt raar, maar het is belangrijk als vrouw om een beetje ballen te hebben”, lacht ze.

Toekomst
Ze leidt een druk bestaan. “Ik heb net zoveel uren in de dag als een ander, maar als je er voldoening uit haalt kan echt heel veel.” Na haar 16 weken als raadslid heeft de 23-jarige al genoeg gepland. “Ik ga mijn bachelor afronden en ik doe nog een bestuursjaar bij de landelijke jongerenorganisatie. Daarna ga ik campagneteams leiden, want dan beginnen de gemeenteraadsverkiezingen alweer!”

Tekst: EG-WÉL

Meer berichten
 
Auto zoeker