‘Moet wel stevig in je schoenen staan’ als je bij Dierenambulance wilt werken

Algemeen

Vrijwilliger worden bij de Dierenambulance doe je niet zomaar, daar moet je wel even goed over nadenken. Je moet stevig in je schoenen staan en soms echt een sterke maag hebben. Het is meer dan lieve jonge diertjes redden, vertelt Maaike, een van de vrijwilligers.

Nijverdal - “Dat is het wel een beetje in de notendop,” lacht ze. “Veel mensen hebben inderdaad een wat romantisch beeld van ons werk en dat roepen we zelf natuurlijk ook op, als je kijkt naar onze facebookpagina.” Ze doelt daarbij op de omslagfoto, waarop allerlei lieve, jonge dieren staan. “Er zit echter wel een keerzijde aan. Wij gaan ook op pad om bijvoorbeeld aangereden katten van de weg te halen. En dat valt soms niet mee, zeker niet als je, net zoals ik, een wat zwakke maag hebt. Daarom vragen we een zekere mate van inzet van onze vrijwilligers en daar moeten sommige mensen wel even over nadenken. We werken met 24-uurs diensten en we verwachten dat elke vrijwilliger twee diensten per maand kan draaien. Die diensten kun je wel grotendeels zelf inplannen, dus we zijn ook wel flexibel. Ik heb zelf drie jonge kinderen en het lukt mij nog steeds daar omheen te plannen.”

Dankbaar werk

“Wat ik zelf mooi vind aan dit werk is dat je zowel dieren als mensen helpt. Honden of katten die zijn weggelopen weer bij hun eigenaar brengen. Dat is zulk dankbaar werk. Ook als het eens om een aangereden dier gaat, het geeft de mensen duidelijkheid. Wat daarbij trouwens wel belangrijk is, is dat de eigenaren hun huisdieren laten chippen en registeren. Dat chippen gebeurt vaak wel, maar het registeren niet en daar zijn de baasjes verantwoordelijk voor. En het zorgt ervoor dat een gevonden dier sneller bij die eigenaar terug is.”

Ervarend leren

Elke dienst is anders vertelt Maaike, soms zijn er veel meldingen, andere dagen bijna geen. “Het is nooit saai en je weet nooit wat je aantreft. Gelukkig ben je in principe altijd met z’n tweeën, zodat je er niet alleen voor staat. En wij zijn geen dierenartsen, dat vergeten mensen ook wel eens. Dan zien ze ergens een zwaargewond dier en verwachten dat wij het op kunnen lappen. Of we worden bij een aangereden hert geroepen. Logisch op zich, maar zo’n dier kunnen wij niet meenemen, daar moet de politie bijkomen. Dat levert soms wel wat onbegrip op, wat natuurlijk heel jammer is, want we doen ons best. Gelukkig begrijpen veel mensen het wel en willen de meesten wel helpen. Houden ze de hond die aan kwam lopen een paar uur in hun schuur, zodat wij in die tijd kunnen proberen de eigenaar te achterhalen. Als dat lukt hoeven wij die hond niet naar het Noordbroek in Almelo te brengen. Daar brengen we alle huisdieren naartoe. Zo zijn er allemaal verschillende opvanglocaties. Roofvogels gaan bijvoorbeeld naar Barchem en egeltjes weer ergens anders naar toe. Maar dat leer je als vrijwilliger vanzelf. We begeleiden alle vrijwilligers heel goed en al doende leer je bij ons. Wat je leert hangt van de melding af, maar je staat er nooit alleen voor. En elk jaar verzorgt de Dierenbescherming diverse cursussen, waarmee je je werk nog beter kunt doen. En verder is het logisch nadenken en je gevoel volgen. Als je een hart voor dieren hebt én met mensen om kunt gaan, zit je bij ons helemaal goed.”

‘Meestal is het gewoon leuk, soms is het heel erg zwaar’

Dierenambulance Nijverdal opereert in de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten, maar houdt zich niet strak aan de grenzen. Wel aan de verkeersregels. “We hebben geen sirene of zwaailichten, geen bijzondere ontheffingen, dus we moeten ons aan de verkeersregels houden. Als we van de ene kant van ons gebied naar de andere kant moeten, kan daar wat tijd in gaan zitten.”

Dierenambulance Twente

Op dit moment is de Dierenambulance vooral op zoek naar vrijwilligers die in, of aan de rand van, kernen van Nijverdal, Hellendoorn, Rijssen en Holten wonen (mensen ophalen in het buitengebied kost vaak te veel te tijd). Aanmelden: dierenambulance.twente@dierenbescherming.nl

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 9 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17