Ga je voor de gebaande paden of kies je liever een avontuurlijke route? In natuurlijk avontuurlijk Hellendoorn is alles mogelijk.
Ga je voor de gebaande paden of kies je liever een avontuurlijke route? In natuurlijk avontuurlijk Hellendoorn is alles mogelijk. Foto: A. van Ipenburg

Natuur op veel manieren ontdekken

Algemeen

Was er vorige week vooral aandacht voor activiteiten met kinderen, deze week laat ik jullie de natuur al wandelend, fietsend en varend ontdekken. Natuurlijk kun je de kinderen hierbij ook rustig meenemen, maar de routes zijn over het algemeen wat langer.

Hellendoorn - Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: er is een fietsrouteserie! Deze serie ‘Rondje...’ voert je onder andere langs de Regge en over de Sallandse Heuvelrug en houdt je niet per se binnen onze gemeentegrenzen. Zoals al eerder aangegeven, de natuur stopt niet bij de gemeentegrens, dus waarom zou je daar dan wel stoppen met ontdekken? De fietsroutes zijn voorzien van een plattegrondje, alle ‘knooppunten’ en, voor fietsers die het leuk vinden onderweg meer cultuur te snuiven, diverse bezienswaardigheden. Een bijzonder plekje natuur of bijvoorbeeld een museum en natuurlijk gelegenheden waar je even lekker kunt ontspannen en de inwendige mens versterken.

De gedichtenfietsroute brengt je over een lengte van 85 kilometer langs vijftien gedichten, geschreven door inwoners van onze gemeente. De gedichten belichten de plek waar ze staan op een bijzondere manier.

Het Culinair rondje Sallandse Heuvelrug kun je elke woensdag tot en met zondag fietsen en brengt je over een lengte van 44 km bij diverse restaurants waar je geniet van koffie met gebak, een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Vooraf boeken is bij dit arrangement noodzakelijk.

Van een heel andere orde zijn de Liberation fietsroutes. Volg het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Salland en Twente en bezoek herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen en musea. Naast de fietsroutes zijn er twee wandelroutes.

Voor mooie wandelroutes verwijs ik graag naar de serie ‘Ommetje...’. Net als bij de fietsroutes laten deze ‘ommetjes’ je kennismaken met delen van de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal die je niet zo snel ontdekt als je ‘op de bonnefooi’ de natuur in trekt.

Leuk om hier te vermelden is De Nijvere Loper-route. Al wandelend kom je in anderhalf uur tijd langs de mooiste plekjes van het dorp Nijverdal. Prominent aanwezig is natuurlijk de textielhistorie, maar ook de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog laten zien hoe Nijverdal niet ontkwam aan de greep van de nazi’s.

En wat is er nou leuker dan wandelen met je hond? Op de Sallandse Heuvelrug zijn er diverse losloopgebieden waar je hond naar hartenlust kan rennen, rondsnuffelen en spelen met andere honden, maar houd hem wel in de gaten.

De Regge spreekt bij veel mensen tot de verbeelding en er langs fietsen of wandelen geeft een ultiem gevoel van ontspanning. Leer de natuur en de omgeving van dit prachtige gebied op een heel andere manier kennen door een tochtje op die Regge. Je kunt een kano of fluisterbootje huren en lekker zelf op ontdekking gaan, of je boekt een plekje op de Enterse zomp en laat je meevoeren door het verhaal van de kapitein. Extra leuk: de zomp gaat op dit traject het water uit! Er zijn diverse locaties waar je (onder begeleiding) het water op kunt, de medewerkers bij de Tourist Info Punten kunnen je hier alles over vertellen. Of verken de Regge lekker met je eigen supboard.

Toe aan iets anders dan zelfstandig wandelen of fietsen? Kijk eens welke mogelijkheden er zijn het water op te gaan, of boek een tochtje met de Heideslak. Zo zie je de natuur eens op een heel andere manier.
Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld ook op de websites van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of het IVN. Zij organiseren vaak excursies in de natuur.

door Annemieke van Ipenburg

Meer informatie

Medewerkers van de Tourist Info Punten kunnen je nog veel meer vertellen over de leukste manieren om onze prachtige ‘tuin’ te ontdekken. Vind ze op:

visithellendoorn.nl en sallandseheuvelrug.nl

René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 2 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 3 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 5 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 5 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 6 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 6 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 9 uur geleden
Afbeelding
Mooie opening WK Enduro voor Kaiya Brouwer 10 uur geleden