De nieuwe vitrines bij de garderobes met een deel van de urnen erin. Bezoekers kunnen zo op een laagdrempelige manier al zien wat er mogelijk is.
De nieuwe vitrines bij de garderobes met een deel van de urnen erin. Bezoekers kunnen zo op een laagdrempelige manier al zien wat er mogelijk is. Foto: A. van Ipenburg

‘Leveren zo ‘n praktisch stukje nazorg’

Nieuws

NIJVERDAL - Na de grote interne verbouwing van het uitvaartcentrum, die vorig jaar werd afgerond, heeft Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal en Omstreken nu een button toegevoegd aan haar website, die het mensen makkelijker maakt een passende urn uit te zoeken.

Jaap Oude Groote Beverborg, medewerker bij de stichting, toont trots de nieuwe mogelijkheden op de website. “We hopen het op deze manier eenvoudiger te maken voor nabestaanden een urn of as-sieraad uit te zoeken, als zij de as van hun overleden dierbare willen bewaren.”

Hij wijst op diverse mogelijkheden, waaronder biologisch afbreekbare urnen. “De urnen zijn gemaakt van speciale leem of klei en zeer geschikt om te begraven.” De ‘zee-urn’ die ook biologisch afbreekbaar is, is speciaal geschikt om de as van de overledene een ‘zeemansgraf’ te geven. “Zo zijn er heel veel mogelijkheden”, legt Jaap uit bij de nieuwe vitrines, gesitueerd bij de garderobe. “Mensen die de as mee naar huis nemen, willen vaak een minder opvallende urn. We hebben bijvoorbeeld vlinders waar een deel van de as in kan, maar ook sfeerlichtjes met ruimte voor as. Het is zelfs mogelijk een speciale sluitknop voor de kist te gebruiken, die kinderen kunnen versieren. We hebben vlinders die de kinderen, na het versieren, op de kist kunnen schroeven. Voor de crematie halen we die vlinders van de kist en plaatsen ‘m op zo’n sfeerlicht.”

De uitbreiding van de website is volgens Jaap ook een stukje nazorg. “Zo’n twee weken na de crematie krijgen de nabestaanden van ons een brief dat ze binnenkort de as van de overledene bij ons op kunnen halen. Dat mag wettelijk pas na dertig dagen. In die brief stippen we een aantal mogelijkheden aan en verwijzen we naar onze website. Zo hebben nabestaanden alle gelegenheid te bespreken en bedenken wat ze met de as willen doen, voor ze bij ons komen. Voor sommige mensen is het heel duidelijk, die zijn zo weer weg, anderen hebben daar meer tijd voor nodig. En dat is geen probleem. We nemen de tijd voor iedereen. Het is soms ook raar hier na een tijdje terug te komen, in een andere setting. Ik leid mensen nog wel eens rond en bespreek de uitvaart met ze. Met het ophalen van de as is dat hoofdstuk voor de meeste mensen echt afgesloten en ik vind het fijn dat wij op deze manier een praktisch stukje nazorg kunnen leveren.”

Naast het bewaren van as in een urn of sieraad, is het natuurlijk ook mogelijk de as uit te strooien. “Dit kunnen nabestaanden zelf doen, op vrijwel elke plek die ze willen, zolang ze toestemming hebben van de eigenaar van de grond. Wil je bijvoorbeeld as verstrooien op een mooi plekje Sallandse Heuvelrug, moet je toestemming vragen aan Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Met de meeste organisaties hebben wij wel contact en we kunnen hierin dus ondersteunen. Daarnaast is het mogelijk as te verstrooien op het speciale strooiveld op de begraafplaats aan de Ponsteenlaan of in het strooibos op de begraafplaats in Hellendoorn aan de Ninaberlaan. Dat kunnen nabestaanden zelf doen, maar wij kunnen het ook doen, al dan niet in aanwezigheid van de nabestaanden. Er is veel mogelijk, wat wij graag bespreken op het moment dat dit aan de orde is. Ook met betrekking tot de dienst, het invoeren van de overledene in de warmtekamer en alles wat er verder bij een uitvaart komt kijken.”

Stichting Uitvaartzorg

Stichting Uitvaartzorg Nijverdal en Omstreken stelt alles in het werk om iedere uitvaart op een persoonlijke manier vorm te geven. Ze nemen de tijd voor iedereen en proberen zoveel mogelijk aan persoonlijk wensen tegemoet te komen. Binnen de wettelijke kaders zijn er veel mogelijkheden waarvan de medewerkers uitstekend op de hoogte zijn.
Stichting Uitvaartzorg Nijverdal en Omstreken is gevestigd in het Uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan, waar zij beschikken over een eigen crematorium. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@uitvaartnijverdal.nl en 0548-616631.

Manuela Nzenge
'Special One' Manuela gaat met Peter Douglas theater in 6 uur geleden
Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 18 mei, 13:45
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11