Afbeelding

Herdenking van de Zwarte Dag

Nieuws

NIJVERDAL - Ook dit jaar herdenkt het gemeentebestuur op 22 maart (de Zwarte Dag) samen met nabestaanden en de inwoners van de gemeente Hellendoorn de mensen die zijn omgekomen bij het bombardement op Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij alle bombardementen in de gemeente Hellendoorn zijn in totaal 85 mensen omgekomen, waarvan 73 op 22 maart 1945 in Nijverdal.

Inwoners van de gemeente zijn uitgenodigd de herdenking van de Zwarte Dag bij het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal bij te wonen. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar en de herdenking begint om 10.00 uur bij de gedenksteen voor het museum.

Tijdens de herdenking op 22 maart zal de muzikale begeleiding verzorgd worden door muziekvereniging KSW/EMOS. Burgemeester Jorrit Eijbersen houdt een toespraak. Ook voor leerlingen van de Prinses Marijkeschool is een rol weggelegd in het programma. Verder legt de burgemeester met het college namens het gemeentebestuur een krans bij de gedenksteen en is er ook voor anderen de gelegenheid om bloemen bij de gedenksteen te leggen. Na afloop is er koffie in het museum.

Inwoners van de gemeente die thuis de omgekomen Nijverdallers willen herdenken, kunnen de vlag halfstok hangen tot zonsondergang.

Tijdens de herdenking wordt het verkeer even stil gelegd en zal dus enige hinder kunnen ondervinden. Verkeersregelaars worden ingezet om verkeer om te leiden. 

Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 11 uur geleden
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 13 uur geleden
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 15 uur geleden
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 17 uur geleden
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44