Twee van de ambachten die vrijwilligers bij de vereniging Ambachen van Vrogger en Noew uitoefenen. Past jouw ambacht hierbij, of wil je een ander ambacht graag leren? Neem contact met ze op!
Twee van de ambachten die vrijwilligers bij de vereniging Ambachen van Vrogger en Noew uitoefenen. Past jouw ambacht hierbij, of wil je een ander ambacht graag leren? Neem contact met ze op!

‘Oude ambachten in ere houden’

Algemeen

HELLENDOORN - Net als diverse andere organisaties kampt ‘Ambachen van Vrogger en Noew’ met een chronisch vrijwilligerstekort. Om het traditionele handwerk op veel plekken te laten zien, zijn ze op zoek naar vrijwilligers die zich de ambachten eigen willen maken en demonsteren.

“Wat ons vooral parten speelt, is de toenemende leeftijd van onze vrijwilligers”, vertelt Geri Hallink, voorzitter. Zelf is zij actief vrijwilliger als ‘gaatjes matter’, terwijl haar man ‘gewoon’ stoelen mat. “We hebben zo’n 35 leden, waarvan er een paar niet meer actief zijn”, zegt Johan Wichink, coördinator markten en evenementen. Hij krijgt alle aanvragen voor demonstraties door en probeert daar passende ambachten en vrijwilligers bij te vinden. “In de winter is dat wat minder, dan hebben we wel eens demonstraties bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, maar in de zomer zijn het er best veel.”

“We staan dan sowieso op het ‘Dagje Hellendoorn’ en zijn actief tijdens de Schapenmarkt”, vult Geri aan. Helaas hebben we de afgelopen jaren al van een aantal vrijwilligers afscheid moeten nemen, wat betekende dat wij die ambachten niet meer konden laten zien. Denk bijvoorbeeld aan handboekbinden en touwslaan. Daarvoor zouden we dus heel graag nieuwe vrijwilligers vinden.”

Begeleiding

Specifiek voor deze ambachten is het van belang dat de betreffende vrijwilliger er al wat kennis van heeft, want er is bijvoorbeeld geen boekbinder meer die zijn vaardigheden door kan geven. “Voor de meeste ambachten geldt dat de betreffende vrijwilliger(s) hun kennis, ervaring en vaardigheden graag doorgeven aan een volgende generatie en dat we de nieuwe vrijwilligers goed begeleiden”, voegt Johan toe.”

Deelname aan demonstraties geschiedt in principe op vrijwillige basis, al verwacht de vereniging wel dat vrijwilligers hier actie aan deelnemen. “Niet ieder ambacht is van de partij op elk evenement, maar zeker bij de activiteiten in Hellendoorn verwachten we wel dat iedereen er is”, zegt Geri. “En het is altijd heel gezellig. Op markten of braderieën verder weg leer je weer heel andere mensen kennen en zie je ook nog eens andere ambachten.”

Nieuw

Het gaat overigens niet alleen om oude ambachten. “Nieuwe ambachten zijn ook welkom”, zegt Geri. “We heten niet voor niets ambachen van vrogger en noew. Ook van nu dus. Je kunt daarbij denken aan een oud ambacht met nieuwe technologie, of met heel nieuwe toepassingen. Neem bijvoorbeeld kantklossen, vroeger werden daar vooral kleedjes of randjes mee gemaakt, tegenwoordig maken ze er zelfs kunstwerken mee.” “We hopen dat zich nieuwe vrijwilligers aanmelden, zodat wij ons cultureel erfgoed door kunnen blijven geven”, zegt Johan. “Het is mooi om met zo’n ambacht bezig te zijn. Veel van onze leden hebben meerdere ambachten. Ik ben zelf bijvoorbeeld imker, vlecht bijenkorven en houd me ook nog met andere dingen bezig. Voor nieuwe vrijwilligers is het vrij makkelijk om te beginnen. We hebben allemaal genoeg materiaal om aan de slag te gaan en leren iedereen graag ons ambacht. Eén op één of in een klein groepje.”

Nieuwsgierig welke ambachten er allemaal zijn bij de vereniging? Kijk op de site of neem contact op via gerihallink8@gmail.com. Het lidmaatschap is het eerste jaar gratis, daarna 15 euro per jaar.

ambachtenhellendoorn.nl

Jouw organisatie in het zonnetje? Op zoek naar vrijwilligers? Bel HellendoornDoet! 06-28211059 of mail y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

Afbeelding
Ontdek en creëer in het MaakLab (16+) 11 minuten geleden
Farida Laan
Drie cabaret- en muziektalenten op één avond 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsconcert Eschländerkapel Hellendoorn 14 uur geleden
Afbeelding
Krijg advies bij Inloopspreekuur Arbeidsrecht en Sociale Zaken 16 uur geleden
Afbeelding
SVVN pakt een punt in blessuretijd 17 uur geleden
N751 bij Daarle
Groot onderhoud aan N751 bij Daarle 18 uur geleden
Afbeelding
Taizéviering met als thema '40dagentijd' 20 uur geleden
Afbeelding
Een ode aan de ouderen in de samenleving 26 feb, 18:07