Naast haar werkzaamheden als wethouder, kon Gea ruimte in haar agenda vinden om tijdens de voorleesdagen peuters een mooi verhaal te vertellen.
Naast haar werkzaamheden als wethouder, kon Gea ruimte in haar agenda vinden om tijdens de voorleesdagen peuters een mooi verhaal te vertellen.

‘Ik heb het met veel plezier gedaan’

Algemeen

NIJVERDAL - Vorige week werd bekend dat Gea Oord haar ontslag als wethouder van onze gemeente had ingediend. De overige wethouders hadden geen vertrouwen meer in de samenwerking met haar.

“Dat was wel even schrikken”, vertelt Gea. “Ik herken de situatie zoals mijn collega’s die schetsen niet echt, maar ja, er is zoveel gebeurd de laatste tijd, dat de dynamiek in het college wel veranderd is.”

Gea schetst kort de gebeurtenissen die voorafgegaan zijn aan haar vertrek. “Toen VVD en GroenLinks in mei de samenwerking met Lokaal Hellendoorn opzegden, werd er een verkenner aangesteld, die met drie adviezen kwam. De gemeenteraad moest gaan werken aan de onderlinge samenwerking, we moesten de communicatie tussen college en gemeenteraad verbeteren en er waren een aantal mogelijke coalities. Een coalitie tussen CDA, Samen Hellendoorn, VVD en GroenLinks had de meeste kans van slagen, dus die partijen zijn met elkaar aan tafel gegaan. Op donderdag 6 juli was er een concept coalitie-akkoord, het CDA zou een wethouder krijgen en ik zou aftreden als wethouder. Mijn collega-wethouders hebben toen laten weten dat zij ook zouden aftreden, maar zij zouden in de nieuwe situatie weer beëdigd worden. Laat op de avond van die 6e juli liet het CDA weten toch niet verder te willen en ontstond er een impasse. Dat heeft met ons allemaal iets gedaan, maar we wilden nog steeds met z’n allen verder en een goed bestuur zijn voor onze gemeente. Waarom dat nu niet kan, is mij niet echt duidelijk geworden, maar als drie van de zes mensen in een team (de vier wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris) niet het vertrouwen hebben dat ze met een van de andere leden goed kunnen samenwerken om een slagvaardig bestuur te vormen, dan blijft er maar één ding over: ontslag nemen.”

Plezier

Gea heeft haar werk als wethouder altijd met veel plezier en toewijding gedaan. “Het was wel even wennen, hoor!”, zegt ze met een lach. “De processen bij een gemeente lopen toch anders dan in het bedrijfsleven, maar toen ik dat in het snotje had, konden we meters gaan maken. Dat ik mijn werk nu niet af kan maken, vind ik wel erg jammer. Ik heb bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw diverse stappen gezet en we waren toe aan een volgende fase. Daar wilde ik me heel graag voor inzetten, maar dat gaat nu niet lukken. Dat zelfde geldt op het gebied van Ruimtelijke Ordening. We hebben als gemeente een paar moeilijke opgaven met veel verander elementen. Ik vind het echt heel leuk daar mee bezig te zijn. Heb ik ook altijd gedaan in het bedrijfsleven.”

Nadat ze wat tijd voor zichzelf heeft genomen en alles weer tot rust is gekomen, gaat Gea zich weer richten op het bedrijfsleven. “Met mijn man had ik een interim bedrijf, waar ik mee verder ben gegaan toen hij in 2018 overleed. In de loop van 2022 kwam het wethouderschap op mijn pad en ben ik daar voor gegaan. De afgelopen drie jaar heb ik een coachopleiding gedaan en daar wil ik nu wat mee gaan doen. Ik heb veel geleerd als wethouder, op het gebied van psychologie, gedrag en groepsdynamiek, maar ook over lokale relaties. En ik heb veel boeiende mensen leren kennen. Bovendien heb ik nog te veel energie en passie om alleen maar in mijn tuin te werken.”

Bestuurlijke ervaring

Gea Oord was helemaal nieuw in de politiek, maar had wel de nodige bestuurlijke ervaring. Tijdens haar werk als wethouder is haar die zeker van pas gekomen. Ze begon vol enthousiasme als wethouder en vindt het jammer dat ze haar werk niet af kan maken. Ze vertrouwt erop dat de gemeente op korte termijn weer een stabiel bestuur krijgt.

Verklaring

De andere wethouders laten in een schriftelijke verklaring weten: Een besluit om het vertrouwen in de samenwerking met een collega-wethouder op te zeggen, wordt niet lichtzinnig genomen. Dit lastige besluit hebben we genomen na zeer zorgvuldige afweging.

Afbeelding
'Priscilla': Leven naast Elvis allesbehalve een sprookje 3 uur geleden
Afbeelding
Het einde is in zicht 11 uur geleden
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 15 uur geleden
Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 7 mei, 19:38
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 7 mei, 17:53
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 7 mei, 16:05
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 7 mei, 13:21
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01