Niek (links) in training met zijn broer Stefan. Niek waardeert het erg wat Stefan en schoonzus Jane allemaal doen in de organisatie van 'zijn' Pieterpadproject. Net zoals hij alle vrijwilligers en sponsoren dankbaar is.
Niek (links) in training met zijn broer Stefan. Niek waardeert het erg wat Stefan en schoonzus Jane allemaal doen in de organisatie van 'zijn' Pieterpadproject. Net zoals hij alle vrijwilligers en sponsoren dankbaar is.

‘Ik houd wel van een flinke uitdaging’

Algemeen

NIJVERDAL - Begin dit jaar bedacht Niek Dijkstra dat hij het volledige Pieterpad in één keer hardlopend wilde afleggen. Het liefst wilde hij daarbij de snelst gelopen tijd, 78 uur en 10 minuten, verbeteren. Hij ging trainen, zou begin april van start gaan en toen hield een blessure hem thuis.

Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is Niek weer volop in training voor deze monstertocht. “Veel mensen denken inderdaad dat ik niet goed wijs ben”, zegt Niek lachend. “Maar ik vind het gewoon leuk om dit soort dingen te doen. Meestal ben ik heel impulsief. Zo was ik ooit aan het werk in Lelystad en heb ik na het werk de dijk Lelystad-Enkhuizen hardlopend verkend. De brugwachter bij Enkhuizen keek me hoofdschuddend na toen ik daar omdraaide en terug rende!”

Uitdaging

“Wat kan ik zeggen, ik houd wel van een flinke uitdaging”, vervolgt hij. “En meestal ben ik behoorlijk impulsief. Voor het Pieterpad moet ik goed trainen, want ik wil de bijna 500 kilometer in één keer lopen. Tussendoor zal ik een paar keer kort stoppen, zo’n half tot anderhalf uur, om iets te eten en even kort te slapen, maar daarna ren ik weer verder.”

Na de Markerwaarddijk (Lelystad-Enkhuizen) en de Elfstedentocht, kwam het Pieterpad in Nieks blikveld. “Omdat dit toch een bijzondere uitdaging is, wilde ik hier graag een goed doel aan koppelen. Rond de tijd dat ik over het Pieterpad nadacht, kreeg mijn maat Sander zijn tweede niertransplantatie. Hij heeft een jaar of twintig geleden een nier van zijn moeder gekregen, maar die functioneerde niet meer goed. Nu doneerde zijn zus een nier. Daarom ga ik voor Sander en iedereen met een nierziekte de uitdaging aan het Pieterpad in één keer hardlopend te volbrengen. Daarmee zamel ik geld in voor de Nierstichting en dragen we met z’n allen bij aan gezonde nieren voor iedereen.”

Team

Niek gaat de uitdaging niet alleen aan. Zijn broer bestuurt de camper die hem tijdens zijn tocht vergezeld en zijn vrouw gaat mee als fysiotherapeut. “We hebben een team van vijf personen voor de organisatie en in totaal zijn er zo’n twintig mensen bij de tocht betrokken. Er gaan fietsers mee die de route verkennen en mij onderweg van eten en drinken voorzien en er zijn mensen die een stuk van de route met mij mee rennen. Daarnaast hebben we diverse sponsors kunnen vinden die bijvoorbeeld sportvoeding voor mij ter beschikking stellen of broodjes voor het team. Onze kleding is gesponsord, net als de brandstof die we nodig hebben voor de camper. We zijn al die mensen heel dankbaar. En natuurlijk ook de donateurs! Oorspronkelijk zou ik de tocht in april lopen en we hadden ons streefbedrag van 3000 euro gehaald, maar toen speelde een blessure op.”

Operatie

“Vijf weken geleden ben ik geopereerd en nu train ik weer volop, zodat ik 3 oktober echt van start kan gaan. Ik loop elke ochtend een flink eind en ga dan aan het werk, soms gevolgd door nog een rondje hardlopen. Ik moet nu vooral leren om langzamer te lopen, zodat ik de lange afstand volhoud. Ik ben vooral marathons gewend en dan kan ik ‘vol gas’ lopen. Maar het gaat me lukken. Misschien niet zo snel als de huidige recordhouder, maar het belangrijkste vind ik dat ik ‘m uitloop en een mooi bedrag ophaal voor de Nierstichting.”

Het Pieterpad is het bekendste wandelpad van Nederland. Het loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg en is 498 kilometer lang. Het record op het Pieterpad staat op de naam van Addie van der Vleuten. Deze Brabantse hardloper heeft het bijna 500 kilometer lange pad afgelegd in 78 uur en 10 minuten. Niek gaat zijn best doen deze tijd te evenaren of te verbeteren.

Donatie Nierstichting

Wie Niek en de Nierstichting wil steunen, kan doneren via www.actie.nierstichting.nl/fundraisers/niek-dijkstra

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17