In 2019 was het gezellig druk bij Zunnewende en dit jaar hebben ze zeker net zo'n mooi programma als toen, met een paar verrassende nieuwe elementen.
In 2019 was het gezellig druk bij Zunnewende en dit jaar hebben ze zeker net zo'n mooi programma als toen, met een paar verrassende nieuwe elementen. Foto: Zunnewende

‘Hebben weer ‘n prachtig programma’

Algemeen

HELLENDOORN - Het programma is zo goed als rond, alle vergunningen aangevraagd en de indeling van het terrein is bekend. Zunnewendefestival 2022 kan vrijdag 24 juni volop gevierd worden bij Landgoed Schuilenburg.

Deze veertiende uitvoering van het Zunnewendefestival belooft weer een waar streektaalspektakel te worden. Met optredens van Höllenboer, Herman Kampman, Bert Jansen, André Manuel, Nathalie Baartman en vele anderen is er voor ieder wat wils. Verdeeld over het landgoed zijn er zes podia waar je kunt genieten van kunst en cultuur. Hoewel het Zunnewendefestival altijd in het teken van streektaal staat, zijn er acts waarbij maar weinig gesproken wordt. Denk bijvoorbeeld aan Bubblica met hun magische zeepbellen. Ze spraken geen woord, maar hun bellen vertelden een heel verhaal. Hetzelfde geldt min of meer voor Kalefater Living Statues die met de burgemeester het avondprogramma openen.

Mooi programma

“We hebben weer ontzettend veel leuke acts”, vertelt Irma Wevers, pr-lid van de organisatie. “Een aantal oude bekenden, zoals Dolf Moed en Ice Act speciaal voor de kinderen, diverse bekende namen en weer wat ‘nieuwelingen’. Naast de optredens, kunst en acts is er natuurlijk volop aandacht voor de inwendige mens. Naast diverse andere foodtrucks is Dirk Poffers er met zijn poffertjes en hebben we een ‘grillfiets’.” Irma geniet duidelijk nu al. Dat belooft veel goeds.

“De indeling van het terrein is dit jaar anders, omdat landgoed Schuilenburg uitgebreid is met het informatiegebouw/restaurant. Rondom dit gebouw plaatsen we alle foodtrucks, die voorheen in de boomgaard stonden. Dat betekent dat we in de boomgaard een podium hebben, net als op de vertrouwde plaatsen, zoals het ‘theater aan de Regge’. Deze plek ligt wat afgelegen van het centrale terrein en de act daar loopt niet synchroon met de andere podia. En dan hebben we natuurlijk onze kampvuurplaatsen, waar bijvoorbeeld Herman Kampman en Marttijje spelen. Maar dat moeten mensen gewoon ervaren. Iedereen vindt het altijd heerlijk dat er zo’n gemoedelijke sfeer heerst, dat je lekker van podium naar foodtruck naar fluisterboot kunt wandelen, terwijl je tussendoor geniet van kunst.”

Nieuwtjes

De feestelijkheden beginnen dit jaar voor het eerst om 14.00 uur. “Dat lijkt misschien vroeg, maar vrijwel alle basisschoolkinderen zijn dan al vrij en we hebben echt een heel leuk kinderprogramma. Naast Dolf Moed en Bubblica hebben we een spellenwand, Ice Act die gratis ijsjes weggeeft aan kinderen, schminken, fiets je schilderij, schatgraven en dan vergeet ik vast nog wel iets.” Dit is niet het enige nieuwe. Bezoekers kunnen dit jaar een VIP-toegangskaart kopen. “Daarmee krijgen ze natuurlijk onbeperkt toegang tot alle optredens, zoals iedereen die een kaartje koopt, maar daarnaast kunnen ze om 16.00 of 18.00 uur een uitgebreide tocht maken met de Enterse Zomp van bijna een uur waarbij Cornelis Kapitein de tocht opluistert met zijn poëzie én ze krijgen consumptiemunten en vouchers voor de foodtrucks. Een totaalbeleving dus.”

De afgelopen jaren heeft Zunnewendefestival een gestage groei laten zien, die de organisatie wil doorzetten. Zowel in programmering als organisatorische professionaliteit.

Zunnewendefestival is al meer dan 14 jaar een begrip in de regio. Voor de 15e editie, volgend jaar, is de organisatie al voorzichtig aan het vooruitdenken. Dat moet echt een bijzondere uitgave worden.

Om alles in goede banen te leiden, zowel dit jaar als de komende jaren, kunnen ze nog meer vrijwilligers gebruiken. Heb je een paar uur over? Meld je aan via de website, dan nemen zij contact met je op.

Informatie en kaartverkoop

Meer informatie en kaartverkoop via www.zunnewendefestival.nl. Een ‘veurverkoopkaartie’ (tot 23 juni) kost 15 euro, een ‘kassakaartie’ (nu al te koop voor mensen die willen sponsoren) kost online en aan de kassa 18 euro. Een VIP-ticket kost 49,50 euro.

!
Afbeelding
De perfecte job: achtbaantester voor Nederlandse pretparken 16 aug, 10:28
Afbeelding
IVN-avondwandeling over de bloeiende heide 15 aug, 12:41
Afbeelding
Volg de workshop Heatpress bij ZINiN: creatief met recyclen! 15 aug, 12:40
Afbeelding
Laat jij je inspireren door Only? 14 aug, 10:21
Afbeelding
GGD: zelftest en thuis blijven bij corona-klachten 13 aug, 15:45
Afbeelding
Erwin Nyhoff en Thijs Kemperink in het Openluchttheater Nijverdal 13 aug, 14:26
Afbeelding
‘Zit Almelo achter de geraniums?’ 13 aug, 14:12
Afbeelding
Energieloket helpt met advies 13 aug, 13:50