Afbeelding
Foto: A. van Ipenburg

‘Het geeft voldoening als je een werk echt af hebt’

Cultuur

NIJVERDAL - Tien van de ruim 200 kunstenaars die een kunstwerk hebben ingeleverd voor de expositie ‘Eigen Oogst’ zijn ‘uitgelicht’ en exposeren komende maand meerdere kunstwerken in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

Na een welkomstwoord van voorzitter Rinke Slump, die de aanwezigen vertelde dat het ‘s morgens nog een grote chaos was in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur, was het aan cultuurmakelaar Nathalie Postma de expositie officieel te openen. Na het noemen van alle deelnemende kunstenaars roept ze iedereen op ambassadeur voor cultuur in de gemeente Hellendoorn te worden. “We hebben hier een mooie expositie van lokaal talent, die kunst, cultuur en de gemeente met elkaar verbindt. Kunstbeleving is niet voor een select gezelschap, maar voor iedereen.”

Na de opening is er volop tijd de kunstwerken te bekijken en met de makers in gesprek te gaan. Rinke Slump, die zelf ook uitgelicht is, toont zich tevreden. “De twintigste editie van Eigen Oogst was een groot succes met zeer veelzijdige kunstwerken, hoewel schilderijen nog steeds de boventoon voeren. Het publiek waardeert het overduidelijk, want er zijn in totaal 3200 stemmen uitgebracht. Dat Uitgelicht leeft bij de deelnemers blijkt wel uit het feit dat diverse kunstenaars hebben gevraagd hoeveel stemmen zij hebben gekregen.”


Kunstenaar Willem Kulsdom kijkt van een afstandje tevreden naar zijn werk: landschapschilderijen. “Alles wat je af hebt, geeft voldoening”, zegt hij. “Als ik een schilderij af heb, ben ik tevreden en tegelijk benieuwd naar het volgende. Ik wil me graag blijven ontwikkelen en ga daarom graag in gesprek met andere kunstenaars. Deel ervaringen over gebruikte technieken en probeer mezelf steeds opnieuw uit te dagen. Ik ben heel kritisch op mijn eigen werk en als het dan eindelijk echt af is, als ik tevreden ben, geeft dat veel voldoening.”

Opvallende verschijningen zijn de Rien Poortvliet kabouters van Annet Nikamp. Zij deed vaker mee aan Eigen Oogst, maar dan met schilderijen. “Die kabouters zijn op mijn pad gekomen en gaan nu gewoon niet meer weg. Ze wonen allemaal bij ons thuis.” Annet restaureerde de kabouters in eerste instantie in de originele staat, zoals Rien Poortvliet ze ooit getekend heeft. “Bij die laatste heb ik toch mijn eigen creativiteit laten werken.” Ze lacht en wijst op een kabouter met bloemetjes op zijn shirt en een huisje op zijn muts.

Ook de Rembrandtjurk en jeansjas van Willemien Gerrits vallen op. “Ik ben altijd al in de weer geweest met stoffen. Niet alleen om kleren te maken, ik heb ook wel meubilair gemaakt. Soms zie ik iets en dan bedenk ik hoe ik dat kan maken.”

De overige kunstenaars, Harrie Cents, Tonny Schutte, Lidy v/d Velde-Hegeman, Gerrit Aal, Willy Broeze-Stobbelaar en Roelie van de Vegt, vertellen de komende weken over hun kunstwerken.


Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 11 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17