Thijs de Blok luistert aandachtig naar vragen van de aanwezigen die loskwamen na zijn verhaal over Buurtwonen.
Thijs de Blok luistert aandachtig naar vragen van de aanwezigen die loskwamen na zijn verhaal over Buurtwonen. Foto: A. van Ipenburg

Betaalbare woning, geschikt voor senior

Nieuws

NIJVERDAL - De grote zaal in Het Centrum stroomde donderdag 14 maart vol senioren die luisterden naar informatie over het initiatief Buurtwonen en vervolgens bespraken of dit een alternatief kan zijn voor huisvesting op latere leeftijd in de gemeente Hellendoorn.

Buurtwonen is een initiatief van Hestia Living en Buurtzorg en kan een passende oplossing zijn om de kloof, die er nu gaapt tussen zelfstandig wonen en het verzorgingshuis, te dichten. Zij initiëren betaalbare en kleinschalige woonvormen waar ouderen in een vertrouwde omgeving kunnen wonen. In zelfstandige woningen met een gemeenschappelijke ruimte voor gezamenlijke activiteiten, die tevens een ontmoetingsplek voor de buurt kan zijn. Deze woonvorm kan de eenzaamheid verminderen en bevordert de sociale verbondenheid in de buurt.

Toekomst

De lokale afdelingen van ouderenbonden PCOB en KBO sloegen wederom de handen ineen voor het organiseren van deze informatiebijeenkomst. “Wij zijn ons terdege bewust van de woonsituatie van veel senioren”, vertelt Finy Kelder. “Met onze informatiebijeenkomsten willen wij senioren ertoe aanzetten over hun toekomst na te denken. In dit specifieke geval: hoe zorg je ervoor dat je straks nog fijn kunt wonen? De doorstroming op de woningmarkt stokt al geruime tijd en veel senioren willen graag van hun grote gezinswoning naar een gelijkvloerse woning. Zij hebben de sleutel van de doorstroming in handen, maar kunnen niet verhuizen, omdat er geen woningen zijn. Buurtwonen kan volgens ons een goed alternatief zijn, daarom hebben wij Thijs de Blok uitgenodigd hier meer over te vertellen en hebben we in groepjes besproken waar hier behoefte aan is, hoe we dit kunnen realiseren en wie er deel wil uitmaken van een denktank.”

Informatiebijeenkomst van ouderenbonden over Buurtwonen
Herman Kampman zorgde voor een vrolijke noot. - Foto: A. van Ipenburg

Conclusie: Buurtwonen voor volgende generatie

De aanwezigen luisterden aandachtig naar het verhaal van Thijs en stelden diverse kritische vragen. Zo wilden ze weten wat er gebeurt als een van de bewoners van een tweepersoonswoning komt te overlijden (moet de ander er dan uit, zoals nu bij aanleunwoningen het geval is?). Hoe de wijkverpleegkundigen van Buurtzorg bepalen wie er binnen een wijk van Buurtwonen past. Of de woningen niet te duur zijn. En of je vanuit een koopwoning ook door kunt stromen. Thijs wist alle vragen goed te beantwoorden en de nodige scepsis bij de aanwezigen weg te nemen. Na een luchtig intermezzo van Herman Kampman, die een paar rake gedichten voordroeg, gingen de aanwezigen in groepjes uiteen. In de verschillende groepen kwam al snel eenzelfde conclusie naar voren: wij zitten hier voor de volgende generatie, voor ons komt dit te laat. “De gemeente had eigenlijk al tien jaar geleden in moeten grijpen”, zegt Finy. “Gelukkig hebben zich diverse mensen gemeld om plaats te nemen in een denktank. Eddy Oude Wesselink van KBO/PCOB Overijssel heeft zich bereid verklaard ons hierin te ondersteunen.”

Het concept Buurtwonen sprak de meeste aanwezigen zeker aan, al zouden zij liever een mix van jongere en oudere bewoners zien. De vraag kwam naar boven of dit te realiseren is met bestaande gebouwen en de wens werd uitgesproken een woonvorm zo dicht mogelijk bij het centrum te realiseren. En dan niet alleen in Nijverdal of Hellendoorn, maar ook in alle kleine kernen. De genoemde huurprijzen, de helft onder de huurtoeslaggrens, de andere helft middenhuur, en het huidige woongenot werden uitgebreid besproken. 

Ouderenbonden tevreden over informatiemiddag

Beide ouderenbonden kijken terug op een geslaagde middag. “We hebben vanmiddag waardevolle informatie, suggesties en ideeën verzamelt”, sluit Jeroen Piksen af. “We maken hier een verslag gemaakt, dat zal dienen als onderliggend document bij onze gesprekken die we met de gemeente willen gaan voeren over de zorgplicht van de overheid. Zij dienen te zorgen voor goede en passende huisvesting voor de inwoners, inclusief senioren die voor de nodige doorstroming kunnen zorgen.”

Afbeelding
Nieuwe Arie Aardworm wandelroute 2 uur geleden
René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 14 uur geleden
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 16 uur geleden
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 18 uur geleden
Afbeelding
Ashley en Fayèn turnen individuele finale 18 uur geleden
Afbeelding
Goede prestaties, geen kans op medailles door een tekort aan juryleden 18 uur geleden
Senioren dames en jeugd heren
Veel medailles voor springers G.V. Fysion 19 uur geleden
Afbeelding
Column: Eigendomsverkrijging door verjaring 22 uur geleden