De eerste spullen zijn aangekomen bij de nieuwe Dorcas-winkel. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de winkel woensdag open kan.
De eerste spullen zijn aangekomen bij de nieuwe Dorcas-winkel. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de winkel woensdag open kan.

‘Zijn misschien wel drukste winkel hier’

Algemeen

NIJVERDAL - Over een kleine week opent Dorcas de deuren van haar nieuwe pand voor het winkelend publiek. Vanaf woensdag 15 november is iedereen welkom aan de Beltmolenweg, iets dichter bij het centrum en zo’n honderd meter verwijderd van hun oude pand.

Terwijl verhuizers zorgen dat alle spullen van het oude pand bij het nieuwe pand komen, laten Kees Hendriks, secretaris, en Wim Kreuger, voorzitter, het nieuwe pand zien. De eerste goederen zijn al uitgestald en een zee van ruimte verwelkomt de klanten. “Dat is straks wel anders”, zegt Kees. “Hier komen vooral meubelen, daar is de boeken- en cd-hoek, daar zie je al kleding en in die stellingen komen kleine huishoudelijke apparaten en speelgoed.” Hij wijst de verschillende plekken aan en als de eerste vrachtwagens gelost zijn, wordt zichtbaar wat de bedoeling is.

Nieuw pand

Omdat het oude pand niet meer echt voldeed en Dorcas geen panden meer in eigendom wil hebben, ging Dorcas Nijverdal op zoek naar een andere ruimte. Die vonden ze in de voormalige supermarkt aan de Beltmolenweg. “De winkelruimte is hier groter, het magazijn echter beduidend kleiner”, zegt Wim. “Dat betekent dat met name de vrijwilligers bij de inname en de vrijwilligers die goederen ophalen kritischer moeten zijn op wat ze wel en niet accepteren van de goederen die ingebracht worden. Tegelijkertijd zijn we gedwongen een snellere doorstroom van inname naar winkel te creëren, hebben we meer goederen direct in de winkel en heeft de klant dus meer keuze.”

“Bijkomend voordeel is dat hier alles gelijkvloers is”, vult Kees aan. “Zowel wij, de vrijwilligers, als de klanten hoeven niet meer de trap af om bij bepaalde producten te komen.”

Goede doelen

Beide heren prijzen de doelstelling van Dorcas Nederland. “Het is een christelijke instelling, ze werken uitsluitend met vrijwilligers en de volledige opbrengst gaat naar goede doelen in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa”, zegt Wim. “Lokale organisaties daar weten precies welke projecten ondersteuning nodig hebben. Ze zetten zich daarbij in op bestaanszekerheid. Zo financieren ze bijvoorbeeld opleidingen waarmee mensen een beroep kunnen leren, zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.”

“Naast de goede doelen die we steunen, dragen we ons steentje bij aan de Hellendoornse gemeenschap”, gaat Kees verder. “We hanteren hier bewust lage prijzen, waardoor mensen met een kleine beurs toch artikelen kunnen kopen. Ons uitgebreide aanbod maakt ons echt een tweedehands warenhuis en de mensen weten ons te vinden. We zijn misschien wel de drukste winkel in Nijverdal.”

Goederen die ze niet verkopen of met een opkoper mee kunnen, scheiden ze zo goed mogelijk in de verschillende afvalsoorten, voor ze het afvoeren.

Vrijwilligers

Dorcas Nijverdal kan wel uitbreiding van het vrijwilligersteam gebruiken. “De gemiddelde leeftijd ligt behoorlijk hoog”, zegt Kees. “De winkel bestaat in maart 20 jaar en sommige vrijwilligers zijn al vanaf de eerste opening actief. Prachtig natuurlijk, maar een beetje verjonging is welkom. Je kunt hier op alle plekken terecht: als chauffeur, in de winkel, bij de inname, voor hand-en-spandiensten, zeg het maar.”

De officiële opening volgt in maart 2024, samen met de jubileumviering. Tot die tijd is de winkel geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 13.30 tot 16.30 en op zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17