Afbeelding

‘Waardering voor alle amateurkunstenaars’

Cultuur

NIJVERDAL - In het Huis voor Cultuur en Bestuur is tot en met 3 maart de expositie ‘Eigen Oogst Uitgelicht’ te bekijken. Tien amateurkunstenaars zijn door het publiek van ‘Eigen Oogst’ uitgelicht hier meerdere werken te exposeren.

Na de opening vorige week vertellen deze week Roelie van de Vegt, Gerrit Aal en Harrie Cents over hun kunstwerken. Zij hebben alle drie een heel verschillende kunstvorm en zijn nieuw bij Eigen Oogst.

Motor

“Zonder Piet van der Veer, bestuurslid van Eigen Oogst, had ik hier niet gezeten”, vertelt Harrie Cents. Zijn ‘12 cilinder viertakt V motor lucht gekoeld’ was een bijzonder kunstwerk tijdens de twintigste editie van Eigen Oogst. “De motor is afgeleid van een Rolls Royce Merlin V12 vliegtuigmotor, zoals die gebruikt werden in Spitfire vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. Hij werkt echt en maakt een hels kabaal als hij loopt.”

Harrie heeft alle onderdelen tot in het kleinste detail zelf gemaakt. “Voor mij is dit nog groot werk, van mijn beroep uit zat ik in de kleine machinebouw. Dan moet je denken aan luidsprekertjes voor gehoorapparaten. Dat is pas echt klein.”

Bij ‘Uitgelicht’ is slechts één kunstwerk van hem te bewonderen. “Ik heb wel meer dingen gemaakt, zoals bijvoorbeeld een miniatuur kerkorgel, maar dat is vaak in opdracht en die werken staan dus bij andere mensen thuis. Ik had dit ook nooit verwacht. Het is dat Piet een keer bij mij thuis was en zo enthousiast over de motor was, dat hij bleef aandringen dat ik mee zou doen met ‘Eigen Oogst. Dat heb ik toen maar gedaan. Uitgelicht zijn is is wel heel leuk. Ik hoor veel leuke dingen, positieve reacties. Misschien doe ik volgend jaar weer mee met Eigen Oogst.”

Roelie van de Vegt, fotografie, Eigen Oogst Uitgelicht
Foto: Vladimirfotografie

Foto’s

Een heel andere kunstvorm zijn de foto’s van Roelie van de Vegt. Drie jaar geleden kocht ze haar eerste camera, afgelopen november deed ze voor het eerst mee met ‘Eigen Oogst’ en nu pronken diverse foto’s van haar bij ‘Uitgelicht’. “Ik was echt heel erg verbaasd toen de organisatie zei dat ik ‘uitgelicht’ was. Ik had me niet eens gerealiseerd dat die mogelijkheid er was. Nou vond ik de foto van de paarden in zonneharpen zelf wel heel goed gelukt, anders had ik niet meegedaan met ‘Eigen Oogst’, maar dit...” Een kritische zoektocht door haar foto’s volgde. “Dat vond ik wel spannend. De foto’s af laten drukken op groot formaat is toch anders dan ze op je computerscherm zien. Als ik het nu zie hangen voel ik me toch wel trots.” Ook zij krijgt veel positieve reacties. “En niet alleen over mijn eigen werk. Dat vind ik zo mooi aan ‘Uitgelicht’, er is van alles wat en met zijn allen hebben we er wat moois van gemaakt.”

String Art, Nijverdal, Hellendoorn, Eigen Oogst Uitgelicht, Huis voor Cultuur en Bestuur, Gerrit Aal

String Art

De werken van Gerrit Aal trekken direct aandacht door de kleuren. Door spijkertjes op een plank te verbinden met verschillende gekleurde draden heeft hij gezichten gemaakt. “Eigenlijk zit ik hier via InteraktContour”, begint hij het gesprek en vertelt over zijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH). “Ik was na twee burn-outs in een depressie gekomen en viel toen ook nog tijdens het mountainbiken. Er werd niet direct hersenletsel geconstateerd, maar ik herstelde niet zoals je zou verwachten. Na een zoektocht van acht jaar deed ik een online test van Hersenz waaruit bleek dat ik NAH heb. Zo ben ik bij InteraktContour terechtgekomen, waar ik dagbesteding ben gaan doen. Op zoek naar inspiratie kwam ik 3D-schilderijen tegen en later string-art. Beide een hele uitdaging: de schaduw en diepte goed krijgen, de spijkertjes op de juiste plek zetten en verbinden met de goede kleuren om echt uitdrukking in het gezicht te krijgen... En dan de voldoening als het lukt, prachtig! Uitgelicht zijn is voor mij een kroon op mijn werk en op dat van InteraktContour en Hersenz. Zonder hen was dit werk er nooit geweest.”

Afbeelding
Fairtrade documentaire: Slag om de klerewereld 10 uur geleden
De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 17 mei, 19:44
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 17 mei, 11:42
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 17 mei, 07:50
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17