Afbeelding

Aanpak van de eikenprocessierups

Gemeentenieuws

HELLENDOORN - Nu er weer blad aan de bomen komt, laat ook de eikenprocessierups zich weer zien. Om de overlast tot een minimum te beperken kiest de gemeente Hellendoorn voor een gerichte aanpak.

De afgelopen jaren is er al veel gedaan aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Het aantal nesten en de omvang van de nesten is behoorlijk afgenomen. Reden voor de gemeente om dit jaar gerichter te werk te gaan bij de bestrijding. Eikenbomen bij scholen en op plekken waar vorig jaar een groot nest zat, worden preventief ingespoten. Daar waar de eikenprocessierups alsnog voor overlast zorgt, kan het nest weggezogen worden. De firma Grootgroener begint vanaf eind april met preventieve behandeling van de betreffende eikenbomen.

Minder eikenprocessierupsen

Minder eikenprocessierupsen is niet alleen een gevolg van de bestrijding. De rups heeft meer natuurlijke vijanden gekregen door het ophangen van vogel- en vleermuiskasten en door de zorg voor meer biodiversiteit. Denk hierbij aan het op een andere manier maaien van velden en bermen. Dit heeft een positief effect op het aantal sluipvliegen en lieveheersbeestjes. Ook het weer heeft invloed op het aantal eikenprocessierupsen.

Overlast melden

Bij overlast door de eikenprocessierups kan een melding worden gemaakt via www.hellendoorn.nl. Dan kan het nest eventueel weggezogen worden. Deze meldingen helpen ook bij het monitoren en evalueren van deze aanpak.

Afbeelding
King's Men weer op de planken 12 uur geleden
Afbeelding
Ontwar digitale knopen 17 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 28 apr, 17:27
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 28 apr, 13:29
De Junior Rangers gaan zaterdag 4 mei aan de slag met het maken van een waterdichte slaapplek, zonder meegenomen materialen.
Kom ook bushcraften met de Junior Rangers! 28 apr, 07:58
Afbeelding
Naar buiten in de meivakantie 27 apr, 19:25
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 27 apr, 18:05
Afbeelding
Lezing 'Van spintol tot spinnewiel' 27 apr, 13:59